O spaimă eronată prinde teren: vaccinul anti-COVID 19 care expiră în corp

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 31.03.2021 - 13:31

Documentele eliberate de Ministerul Sănătății în momentul vaccinării anti-COVID-19 conțin mai multe informații, printre care și una care a stârnit nedumerire printre o parte dintre cei care s-au vaccinat.

SHARE

Fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 primește un document emis de Ministerul Sănătății care conține mai multe informații despre persoana care s-a vaccinat, dar și despre doza de vaccin care a fost administrată.

Dintre toate datele, una a atras atenția unora dintre persoanele care s-au imunizat. La informații despre vaccin este precizată data expirării. 

Multe persoane au ajuns la concluzia că aceasta s-ar referi la expirarea efectelor vaccinului introdus deja în corp. 

De exemmplu, o persoană s-a vaccinat pe 26 martie și pe act apare data expirării 31 iulie. Pe rețelele sociale circulă tot mai multe mesaje că asta ar însemna că imunizarea e valabilă până la finalul lunii iulie. 

Sunt persoane care au decis să amâne vaccinarea, pentru că vor să meargă în vacanță în toamnă și s-au temut că până atunci nu va mai fi valabil documentul care atestă că s-au imunizat, pentru că anticorpii expiră. 

 

 

Data expirării se referă la dozele deschise înainte de vaccinare

Informația că expiră imunizarea la o dată trecută într-un document al Ministerului Sănătății este falsă. De fapt, acea mențiune se referă la data expirării lotului din care fac parte dozele administrate la un moment dat. 

A expirării înainte de introducerea în corp, evident. Orice medicament - ca de altfel orice produs care este ingerat - are o dată oficială a expirării. 

F„iecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor”, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.