Medicul Valeriu Gheorghiţă explică ce sechele a constatat că poate lăsa COVID-19

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.03.2021 - 22:06
Medicul Valeriu Gheorghiţă explică ce sechele a constatat că poate lăsa COVID-19. / Foto: spatiulmedical.ro

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, a explicat sechelele pe care le-a remarcat la pacienţii care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Printre acestea se numără inclusiv disfuncţii cardio-vasculare, neurologice și respiratorii.

SHARE

"După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică, o stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei şi de asemenea apar o serie de disfuncţii, unele subclinice, adică care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare, chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale.

Citește și: VIDEO Primul satelit românesc va fi lansat în spațiu în vară

Sunt, într-adevăr şi manifestări cutanate, manifestări dermatologice şi ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, informează news.ro. 

Citește și: Meghan Markle ar vrea să candideze la președinția SUA din partea democraților

Unii pacienți au nevoie de concentratoare de oxigen acasă după ce s-au vindecat

Gheorghiţă a precizat că are pacienţi care au acasă concentratoare de oxigen şi care au nevoie de suplimentarea oxigenului în unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vieţii. 

Citește și: VIDEO Blindatele și elicopterele cartelului Jalisco Nueva Generacion care terorizează Mexicul
 
El a precizat că boala COVID-19 este atipică faţă de alte infecţii virale obişnuite. 
 
"Evoluţia acestei boli este cu totul atipică şi puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună şi din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează şi ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare. Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a adăugat Gheorghiţă.

Citește și:

VIDEO Aproape o sută de persoane, la coadă la vaccinare, fără măsuri de protecție și în frig
 
În ceea ce priveşte tratamentul prescris celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care au forme medii şi severe, medicul a explicat că se folosesc, în funcţie de stadiul bolii şi de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, şi oxigenoterapia.

Citește și:

Salariile bugetarilor nu ar enerva dacă nu am mai muri în spitale sau pe drumuri proaste

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.