12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.04.2024 - 10:00
12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă - Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă. Medicii din sistemul de asistenţă de Sănătate ambulator ajung să aducă bani de acasă.

SHARE

12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă. Medicii din sistemul de asistenţă de Sănătate ambulator ajung să aducă bani de acasă, pentru a-şi face treaba.

Medicul Cristian Diaconu, membru în Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, a atras atenţia că punctul de consultaţie este de doar 4,5 lei.

12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă

Un medic începător sau cu mai puţini pacienţi poate încasa de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate până la 12.000 de lei.

Cu aceşti bani, trebuie să achite o mulţime de facturi, utilităţi, consumabile, dar să asigure şi salariul unei asistente şi chiar al său. În final, ajunge să aducă bani de acasă.

”Noi lucrăm cu Casa Naţională, facem consultaţii cu aparatură medicală. Fiecare din acestea are stabilit prin norme un număr de puncte, care nu s-au mai schimbat ca valoare, în ultimii 10-12 ani.

Citeşte şi: 

O consultaţie are 10,8 puncte, pentru adultul standard până în 60 de ani, ceva mai mult pentru vârstnici, peste 60 de ani. E ceva mai mult şi la specialităţile chirurgicale, cum ar fi cele de oftalmologie sau ortopedie.

Să luăm pacientul/standard, de 10,8 puncte. }nmulţit cu 4,50 lei, înseamnă 55 de lei, cam atât este o consultaţie, în timp ce în sectorul privat se lucrează cu sume între 250-500 de lei.

Am auzit şi de cazuri extreme, cu 1.000 de lei consultaţia. E clar că la noi sistemul e conceput pe bază de cantitate. Deci, trebuie consultaţi cât mai mulţi pacienţi, ca să acumulezi cât mai multe puncte”, a precizat dr. Cristian Diaconu, conform News.ro.

Citeşte şi: 

Potrivit lui Diaconu, un medic începător încasează de la CNAS 10.000 - 12.000 de lei lunar.

”Un medic mai la început de drum poate să facă frecvent 2.000 - 2.500 de puncte, deci să încaseze lunar, de la Casă, 10.000 - 12.000 de lei.

O asistentă care are jumătate de normă trebuie şi ea plătită cu 1.500 - 3.000 de lei net, plus dările la stat, mai trebuie plătită o contabilă, o femeie de serviciu, utilităţile cabinetului.

Diverse obligaţii impuse de stat, gen contractul de deşeuri normale, de deşeuri medicale, că sunt diferite, contracte de service a aparaturii medicale, apoi trebuie să ai un calculator, o imprimantă, tonner, hârtie, cearşaf de unică folosinţă pentru pat.

Subfinanţare

Deci, acei 10.000 de lei îi poate uşor cheltui pe toţi si ajung să aducă bani de acasă. Câştigul net al medicului este acel venit de la CNAS, plus eventuale prestaţii cu cash, dacă sunt neasiguraţi, dar sunt puţine încasări cu cash, când lucrez cu CNAS.

Minus toate aceste cheltuieli şi ce rămâne e venitul net al medicului. Mai trebuie să plătească şi impozitul pe profit, care diferă, şi contribuţia la pensie şi la Sănătate, la care Guvernul tocmai a mărit pragul acela”, a spus Diaconu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te