Inima s-a oprit 20 de minute. A fost transplantată și a pornit din nou. Este o premieră mondială

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.05.2023 - 17:38
operație Foto: Pexels.com (imagine cu rol descripriv)

O inimă care s-a oprit timp de 20 de minte a fost transplantată cu succes. Este o premieră mondială au transmis medicii care au realizat operația.

SHARE

Primul transplant de inimă care şi-a încetat orice activitate electrică timp de 20 de minute a fost efectuat luni, într-un spital din oraşul italian Padova, transmite agenţia ANSA. Potrivit medicilor, această reuşită reprezintă o premieră mondială.

Intervenţii chirurgicale de transplant de inimi care nu mai băteau de câteva minute au mai fost efectuate anterior, potrivit medicilor. Însă, conform directorului secţiei de chirurgie cardiacă la spitalul din Padova, Gino Gerosa, în acest caz s-a realizat o "premieră mondială".

Citește și: Caz emoționant: Un bărbat trăiește după a primit un rinichi de la un donator anonim. Cine l-a salvat

"Am demonstrat că o inimă care a încetat orice activitate electrică timp de 20 de minute poate fi folosită pentru un transplant", a spus el, potrivit Agerpres.

În România, primul transplant de cord de anul acesta a fost realizat chiar în luna ianuarie. Este vorba despre un pacient în vârstă de 54 ani, din judeţul Caraş-Severin, care de afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.

"În această după-amiază am efectuat primul transplant cardiac din acest an în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Pacientul este un domn în vârstă de 54 de ani din judeţul Caraş-Severin.

Un pacient aflat în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă, aflat pe lista de aşteptare de aproximativ 2 ani, cu cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune ireversibilă care afectează muşchiul inimii şi creează o stare, bineînţeles, de o calitate vieţii extrem de precară şi, bineînţeles, un risc mare de deces.

Citește și: Medicul inimilor care a realizat primul transplant în 2023 are 4.000 de operații pe cord la copii

Din fericire, a fost un cord disponibil care a fost prelevat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti de către o echipă care s-a deplasat din clinica noastră, condusă de doctorul Harpa Marius. Cordul a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD, a aterizat în jurul orei 14,30 şi intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi s-a încheiat cu succes. Pentru acest moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului, sperăm ca această evoluţie să aibă loc în continuare", a declarat presei dr. Horaţiu Suciu.

Doctorul Suciu a spus că fiind primul transplant din acest an, echipa de la Târgu Mureş îşi doreşte să continue într-un ritm care să vină în întâmpinarea unei mari nevoi, existând pacienţi numeroşi pe listele de aşteptare, atât în centrul Târgu Mureş, cât şi în centrul din Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te