Medicul inimilor care a realizat primul transplant în 2023 are 4.000 de operații pe cord la copii

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.01.2023 - 19:47
Horațiu Suciu - Foto: Facebook

Horațiu Suciu, supranumit medicul inimilor, are peste 5.000 de intervenții pe cord dintre care 4.000 au fost efectuate pe copii. Medicul a realizat zilele trecute și primul transplant de inimă din România în 2023.

SHARE

O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a efectuat, marţi, primul transplant de cord din acest an din România, unui pacient în vârstă de 54 ani, din judeţul Caraş-Severin, care de afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.

Primul transplant făcut în România în 2023 

"În această după-amiază am efectuat primul transplant cardiac din acest an în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Pacientul este un domn în vârstă de 54 de ani din judeţul Caraş-Severin. Un pacient aflat în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă, aflat pe lista de aşteptare de aproximativ 2 ani, cu cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune ireversibilă care afectează muşchiul inimii şi creează o stare, bineînţeles, de o calitate vieţii extrem de precară şi, bineînţeles, un risc mare de deces. Din fericire, a fost un cord disponibil care a fost prelevat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti de către o echipă care s-a deplasat din clinica noastră, condusă de doctorul Harpa Marius. Cordul a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD, a aterizat în jurul orei 14,30 şi intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi s-a încheiat cu succes. Pentru acest moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului, sperăm ca această evoluţie să aibă loc în continuare", a declarat presei dr. Horaţiu Suciu.

Doctorul Suciu a spus că fiind primul transplant din acest an, echipa de la Târgu Mureş îşi doreşte să continue într-un ritm care să vină în întâmpinarea unei mari nevoi, existând pacienţi numeroşi pe listele de aşteptare, atât în centrul Târgu Mureş, cât şi în centrul din Bucureşti.

Citește și: Primul român care trăiește cu inima altcuiva în 2023: Operație de transplant reușită la Târgu Mureș

Horațiu Suciu, medicul inimilor

După un „inventar” al activităţii de peste 25 de ani a profesorului Suciu în cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureş, au ieşit la socoteală 52 de transplanturi cardiace și un total de peste 5.000 de intervenții pe cord deschis, dintre care în jur de 4.000 la copii. 

Citește și: Un român, disperat după ce a primit o factură uriașă la gaz: „Copiii dorm în frig. Nu mai suportăm”

Medicul a fugit de ideea de a deveni inginer, conform profilului urmat în liceu. Conf. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinici de Chirurgie Cardiovasculară a Institului Inimii din Tîrgu-Mureş a ales calea medicinei, însă în specialitatea pe care o practică, arhitectura şi ingineria ”umană” se îmbină pentru a oferi elementele necesare unei reconstrucţii perfecte a inimii. ”E un fel de arhitectură, anticipez cum va arăta corecţia”, susţine medicul chirurg cardiovascular, potrivit health.ro

„Nu m-am orientat spre chirurgie cardiacă pediatrica neapărat, pentru că eu, în continuare, îmi desfăşor activitatea în toate domeniile chirurgiei cardiovasculare. Fac intervenţii pentru toate categoriile de vârstă, abordez toate patologiile. Aş putea spune că am o slăbiciune pentru chirurgia cardiacă pediatrică pentru că este o chirurgie de performanţă. A opera un copil este mult mai greu decât un adult pentru că un copil are altă fiziologie, un nou născut are o inimă mai mică decât o mandarină, uneori, şi evident te pune în faţa unei dificultăţi tehnice. Nemaivorbind de spectrul patologiei lor, sunt peste 100 de afecţiuni cardiace congenitale, fiecare cu alte tipuri de intervenţii şi corecţii pe care trebuie să ţi le însuşeşti, în cadrul aceleiaşi patologii nu există doi la fel şi totul vine  din experienţă. Trebuie să ai o oarecare viziune în spaţiu, o viziune a reconstrucţiei.” 

Prima operație

Renumitul medic, supranumit și medicul inimilor, a operat pentru prima dată în 2004. Intervenția chirurgicală a avut loc pe o fetiță sub 11 luni, dar a decurs foarte bine.

Citește și: Răducioiu se teme pentru viața sa după moartea lui Vialli: „Făceam perfuzii cu un lichid roz”

„O chema Raluca şi avea sub un an, cred că 11 luni, şi a mers foarte bine. O ţin minte toată viaţa. Eu m-am întors din stagiul pe care l-am practicat un an de zile în Italia în 2003, în decembrie, şi operaţia s-a întâmplat undeva în ianuarie sau februarie 2004. Am operat-o după ce am pus la punct toată strategia şi a evoluat foarte bine.”

Noul institut al inimii

Doctorul Horaţiu Suciu speră ca în anul 2026 Institutul Inimii să se mute în casă nouă, întrucât se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate pentru noua clădire.

“Din punct de vedere tehnic, noul Institut al Inimii va fi o clădire nouă în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Practic va fi conectat printr-o legătură (…) Suntem în plin proces de elaborare a studiului de fezabilitate, acesta va fi terminat până la sfârşitul anului, firma care elaborează de studiul de fezabilitate are 90 de zile să încheie (…) după aceea va fi licitaţia pentru proiect şi de execuţie. Noi considerăm că suntem în grafic, dacă putem spune aşa, şi să prindem acest tren (PNRR n.r.) care este esenţial pentru noi ca şi comunitate şi în primul rând pentru pacienţii noştri (…) Acest nou institut va avea patru săli de operaţie, trei săli de angiografie, 30 de paturi de terapie intensivă şi va trata toate patologiile în domeniu care se tratează în acest moment la nivel european şi la mondial, la cel mai înalt nivel de profesionalism”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, potrivit cardiologiemodernă.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te