Dormitul mai mult în weekend scade riscul unor boli grave. Câte ore să dormim noaptea

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.09.2024 - 10:21
Dormitul mai mult în weekend scade riscul unor boli grave. Câte ore să dormim noaptea - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Dormitul mai mult în weekend scade riscul unor boli grave. Câte ore să dormim noaptea - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Un somn odihnitor este indispensabil pentru un organism sănătos, însă mulți se întreabă câte ore trebuie să dormim pe noapte, în funcție de vârstă. Recent, cercetătorii au descoperit că există un beneficiu important în a recupera somnul pierdut în timpul săptămânii în weekend.

SHARE

Atât pubertatea, cât și bătrânețea afectează drastic somnul: adolescenții dorm des și se culcă târziu, iar vârstnicii se pun în pat devreme. Toate acestea sugerează că cerințele de somn sunt un spectru în continuă schimbare de-a lungul vieții. Iată câte ore trebuie să dormim, în funcție de vârstă, conform lui Joshua Tal, un psiholog din New York specializat în somn și sănătate, citat de The New York Post.

Bebelușii

În primul lor an de viață, bebelușii își triplează greutatea, iar odihna abundentă susține aceste creșteri, deoarece hormonul de creștere este eliberat în cantități mari în timpul somnului. De la naștere până la trei luni, bebelușii dorm între 14 și 17 ore din zi.

Citește și: Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor?

„Se formează o mulțime de conexiuni neuronale noi”, a declarat pentru TIME Dr. Yi Cai, director de chirurgie a somnului la Columbia University Irving Medical Center. „Totul este nou pentru ei, iar aceste informații sunt un motor important al nevoilor de somn pentru această vârstă”.

De la patru la douăsprezece luni, bebelușii încep să doarmă mai puțin, pe măsură ce se adaptează la un ritm circadian.

Copiii mici

Nevoile de somn continuă să scadă pe măsură ce bebelușii trec pragul copilăriei și ratele de creștere încetinesc. Copiii au nevoie de 11-14 ore de somn de la un an la doi ani și de 10-13 ore de la trei la cinci ani.

Potrivit National Sleep Foundation, până la 18 luni, majoritatea copiilor mici dorm la prânz în medie undeva între o oră și trei. De la trei ani încolo, cerințele în materie de somn variază de la un copil la altul, unii renunțând complet la el.

„Avem unii copii care renunță la somnul de la amiază mult mai devreme decât alți copii pentru că îi afectează noaptea”, a declarat pentru TIME Joshua Tal, un psiholog din New York specializat în somn și sănătate. „Alți copii au sieste foarte previzibile”.

Citește și: Cum să-l obișnuiești din nou pe cel mic cu trezitul pentru școală? Când să-i schimbi rutina de somn

Tal explică faptul că o imaginație activă și temerile care vin odată cu ea pot începe să afecteze tiparele de somn în rândul acestui grup de vârstă.

Adolescenții

De la șase la doisprezece ani, nevoile de somn scad la nouă până la douăsprezece ore pe noapte.

Cu toate acestea, pubertatea aduce o schimbare a nevoilor și un început de provocări.

Se recomandă ca adolescenții să doarmă între opt și zece ore în fiecare noapte. Mulți dintre ei nu reușesc să se culce devreme, din cauza întârzierii ritmului circadian, a apariției mai târzii a melatoninei și a nivelului mai ridicat de vigilență seara, toate acestea predispunându-i la ore mai târzii de culcare și de trezire.

Citește și: Ce să faci seara pentru un somn mai bun: un duș rece sau o baie caldă? De ce adormim mai greu vara?

„O mulțime de adolescenți au doar o dorință de somn întârziată”, a explicat Cai. „Acesta este motivul pentru care unii adolescenți întâmpină probleme cu orele de școală timpurii, în care este posibil să nu aibă somnul de care au nevoie pentru a se trezi la timp pentru școală, iar apoi este posibil să fie nevoiți să recupereze somnul în timpul zilei când se întorc acasă.”

Cercetările sugerează că adolescenții care dorm la prânz între 30 și 60 de minute în mod regulat își îmbunătățesc atenția, capacitatea de raționament nonverbal și memoria. 

Adulții 

Când ajungem la vârsta adultă, Tal a explicat că organismul este în „modul de întreținere”. Nevoile de somn sunt reduse, șapte până la opt ore fiind punctul ideal.

Citește și: Ce exerciții fizice să faci seara pentru a dormi mai mult? Cum afectează viața sedentară somnul

Dacă aveți nevoie de mai mult, Tal avertizează că s-ar putea să suferiți de o tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn sau hipersomnia și ar trebui să solicitați asistență medicală.

Pentru cei care doresc să își îmbunătățească cantitatea și calitatea somnului, experții sugerează exerciții fizice seara și o dietă bogată în fructe și legume.

Dormitul mai mult în weekenduri

Mai mult, cercetătorii spun că dormitul mai mult în weekenduri poate reduce riscul de atac de cord. 

Citește și: "Criza somnului" afectează tot mai mulți tineri. Greșeala gravă pe care o fac mulți părinți

Într-o nouă analiză prezentată duminică la Congresul Societății Europene de Cardiologie de la Londra, cercetătorii cardiovasculari din China au descoperit că persoanele care au dormit mai mult în weekend aveau cu 19% mai puține șanse să dezvolte boli de inimă, comparativ cu un grup care a dormit cele mai puține ore suplimentare în aceste două zile, conform NBCNews

Seniori

După 65 de ani, producția și eliberarea de melatonină se reduc, rezultând un somn mai scurt și mai puțin adânc.

Vârsta înaintată este, de asemenea, asociată cu un ritm circadian avansat care determină organismul să dorească să se culce și să se trezească mai devreme, dar șapte până la opt ore ar trebui să fie în continuare obiectivul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te