De o lună, vârstnicii nu se pot programa pentru vaccinul anti-COVID: „Cei peste 55 de ani pot muri?”

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.02.2021 - 18:16
Vaccinare / Inquam Photos / Octav Ganea

O situație extrem de delicată în campania de vaccinare nu își găsește soluția: de la finalul lui ianuarie, persoanele în vârstă nu se pot programa pentru vaccinare. În unele județe, situația durează și de o lună. Problema, însă, pare mai degrabă să nu existe pentru autorități.

SHARE

Pe pagina de Facebook a campaniei de vaccinare, numeorase persoane au semnalat faptul că persoanele de peste 65 de ani nu găsesc niciun loc disponibil pentru vaccinare.

Citește și: Cum au ajuns tinerii să aibă prioritate pe platforma de vaccinare, iar vârstnicii să nu aibă locuri

Populația a semnalat imposibilitatea persoanelor în vârstă de a se programa pe platforma oficială a Ministerului Sănătății. (mesaje de pe pagina de FB aferentă)

Mariana: Deci cei peste 65 ani pot sa moara,da (e vorba mai degrabă de 55 de ani limita până la care se poate administra vaccinul de la AstraZeneca)? Ca ati terminat cu programarile si vaccinurile pentru ei.

Mioara: Despre oamenii de peste 65 de ani și despre cei cu boli cronice de ce nu spuneți nimic? Cred că nici 5% din ei nu sunt vaccinați!!!!! Etapa a ll-a. Locuri disponibile 0 (zero) de o lună de zile! I-ați amestecat cum ați vrut inclusiv ,,pilele"!!!!!!

Iulian: Si cu cei care au peste 80 de ani de la tara cum ramane?pe astia ii lasati sa moara sub pretextul ca nu aveti vaccin,pentru ca sau vaccinat toti care nu erau acum pentru vaccinare.

Daniela: In Ploiesti nu se mai fac programari la telefon pentru persoanele peste 65 de ani de 1 luna de zile...nu sunt locuri...nu exista vaccin...etc...justificari de la call center Prahova...

Citește și: Persoanele vârstnice se pot programa pentru vaccin din 15 martie. Etapa a III-a începe în aprilie

Dia: Pentru părinții mei, 70 și 81 de ani cu boli cronice, nu se găsește nici un loc liber în Mangalia de o luna. Zilnic ma uit pe site și mereu 0 locuri disponibile. Răspuns: Am inteles ca o sa apara de pe 15 martie.

Alice: Pana nu vin noi doze de Pfizer sau Moderna nu se pot face programari la aceasta categorie de varsta. Avand peste 55 ani nu li se poate administra AstraZeneca. Solutia(iile): urmariti cand vin doze si va logati la prima ora a zilei cand se pot face programari caci se duc repede, vedeti cu medicul de familie daca se poate ocupa de asta (unii chiar se ocupa ei de programare, altii refuza deci variaza) sau daca exista lista de rezerva.

Vlad: Pfizer când ??? Peste 55 ani când??

Imposibilitata programării reiese din capturile de mai jos luate de pe portalul:

https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ și care reprezintă o simulare pentru o persoană care are 75 de ani.

Autoritățile nu au oferit un răspuns solicitărilor Newsweek România de a oferi o explicație. Pe aceeași pagină de FB mai sus menționată a fost postat un răspuns parțial:

„Pentru persoanele cu vârste de peste 55 de ani și care sunt prevăzute în etapele I si II vor fi redeschise locurile la programare după 15 martie. Este o situație dificilă în toate statele UE și suntem condiționați de cantitatea de doze de vaccinuri pe care o recepționăm”.

Răspunsul are legătură cu faptul că, în România, s-au primit cantități mari de vaccin AstraZeneca ce poate fi administrat doar persoanelor sub 55 de ani. Pentru vaccinul Pfizer nu se fac programări pentru că producătorul a redus livrările.

Cantitățile existente au fost direcționatre către cei care fac al doilea vaccin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te