Chiar și atunci când vă relaxați pe un șezlong lângă piscină sau la plajă, este posibil să fi observat că vă simțiți somnoros după ce ați stat ore în șir la soare. De ce se întâmplă acest lucru?
„Soarele provoacă mai multe schimbări care au ca rezultat faptul că organismul nostru trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la oboseală”, a declarat Dr. Heather D. Rogers, medic dermatolog din SUA, pentru Huffpost.
Citește și: Dacă costumul tău de baie are această culoare, ai putea fi în pericol la plajă. Care e explicația?
Corpul tău lucrează din greu pentru a-și regla temperatura
„Chiar dacă vă relaxați lângă piscină, corpul dumneavoastră lucrează în mod constant pentru a-și scădea temperatura la un nivel normal, atunci când sunteți afară în căldură”, a explicat Dr. Patrick Mularoni, medic la Johns Hopkins All Children's Hospital.
Citește și: Cât timp poți refolosi o sticlă de plastic? Ce se întâmplă dacă o lași la soare și apoi o folosești?
Există trei lucruri care vi se întâmplă când corpul se încălzește: respirați mai repede, ritmul cardiac crește și transpirați mai mult, a explicat el. Toate acestea necesită energie suplimentară din partea corpului tău, ceea ce te poate face să te simți obosit.
Epuizarea de căldură include simptome precum oboseală, amețeli, greață și dureri de cap.
Corpul tău încearcă să repare daunele provocate de razele UV
O cantitate prea mare de raze ultraviolete ale soarelui este stresantă pentru pielea noastră.
„Atunci când suntem expuși la lumina ultravioletă, corpul nostru trebuie să lupte și să repare leziunile celulare, ceea ce poate duce la senzația de oboseală - nu numai imediat, ci și după aceea”, spune Dr. Mao.
Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?
„Roșeața unei arsuri solare provine din faptul că vasele de sânge din acea zonă se dilată pentru a aduce oxigen și substanțe nutritive la pielea deteriorată, pentru a ajuta la procesul de reparare”, a spus ea.
Supraexpunerea la radiațiile UV poate slăbi, de asemenea, sistemul imunitar al organismului și capacitatea pielii de a se proteja de infecții, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Un sistem imunitar suprimat duce la mai multă oboseală.
Corpul tău nu are suficientă apă pentru a funcționa corect
Când stăm la soare, pierdem apă mai repede din cauza căldurii, așa că suntem mai predispuși la deshidratare.
„Atunci când suntem deshidratați, corpul nostru lucrează mai mult pentru a-și îndeplini funcțiile în mod optim, cum ar fi pomparea sângelui, ceea ce ne poate face să ne simțim obosiți.”
Citește și: Ce parazit periculos poate fi adus din vacanță? Un expert avertizează care este pericolul
Consumul de băuturi alcoolice sau cu cofeină poate „să vă dezechilibreze și mai mult echilibrul hidric” și să vă facă și mai deshidratați.
Corpul tău eliberează stresul acumulat
Atunci când stați la piscină sau pe plajă, acest lucru vă poate oferi ocazia de a vă elibera de stres. Corpul tău poate recunoaște că a rămas în urmă cu somnul și se poate în sfârșit recupera și relaxa, ceea ce te poate face să te simți somnoros, a spus Dr. Mularoni.
Ce puteți face pentru a vă feri de oboseală când stați la soare?
Deși există riscuri, niciun doctor nu vă va spune să stați în casă, departe de razele soarelui. De fapt, expunerea la soare este benefică pentru dumneavoastră - dacă o faceți în mod corespunzător. De exemplu, expunerea la soare vă ajută organismul să producă vitamina D, care este esențială pentru sistemul imunitar și sănătatea oaselor. De asemenea, s-a demonstrat că soarele crește nivelul de serotonină din creier și vă stimulează starea de spirit, potrivit WebMD.
Citește și: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?
Problema este atunci când nu ne protejăm pielea, nu ne hidratăm și suntem expuși la prea mult soare.
Iată câteva sfaturi despre cum să vă bucurați de soare și să rămâneți în siguranță, potrivit experților:
Nu așteptați să vă fie sete pentru a bea apă
Regula de bază a lui Mularoni pentru a rămâne hidratat: beți apă înainte să vă fie sete. Când simțiți că vă este sete, beți mai mult decât credeți că ar trebui. Și nu uitați să vă hidratați înainte de a sta la soare, precum și pe tot parcursul timpului petrecut afară.
Citește și: Din ce alimente putem lua nutrienții de care avem nevoie pentru a lupta cu osteoporoza?
În timp ce băuturile cu electroliți pot fi utile dacă faceți exerciții fizice sau transpirați mult, el a spus că cel mai bine este să beți apă atunci când stați la soare. De asemenea, limitați consumul de băuturi deshidratante, precum cafeaua și alcoolul.
Protejați-vă pielea de arsurile solare
Folosiți o cremă cu factor de protecție solară care protejează atât împotriva radiațiilor UVA, cât și a celor UVB și care are SPF 30 sau mai mare, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Când sunteți afară, reaplicați la fiecare două ore sau după înot.
„Între orele 10:00 și 14:00, indicele ultraviolet este ridicat”, a explicat ea. „Acesta este momentul în care soarele poate face cele mai multe daune pielii noastre și este adesea cel mai cald moment al zilei, așa că acesta este un moment excelent pentru a lua o pauză la umbră sau în interior.”
De asemenea, Rogers sfătuiește să nu stați la soare doar de dragul bronzării, deoarece vă puteți deteriora pielea.
Citește și: Ce exerciții fizice să faci seara pentru a dormi mai mult? Cum afectează viața sedentară somnul
„Pe măsură ce aceste daune se acumulează, accelerezi îmbătrânirea pielii și îți crești riscul pentru toate tipurile de cancer de piele”, a spus ea.