Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.07.2024 - 12:21
Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Koi Pla, cel mai periculos fel de mâncare din lume - Foto: Odditycentral.com

Un fel de mâncare tradițional, considerat cel mai periculos din lume, omoară 20.000 de oameni pe an din cauza cancerului de căi biliare, provocat de acest preparat. Localnicii nu renunță la el, deși e mortal.

SHARE

Koi Pla, un fel de mâncare tradițional, consumat în Thailanda și Laos, este considerat cel mai periculos preparat din lume, luând viața a peste 20.000 de oameni în fiecare an.

Considerat o salată de către populația din Laos și din regiunea Isaan din Thailanda, felul de mâncare Koi Pla constă în pește crud tocat, suc de lămâie, ierburi și condimente.

Citește și: 5 obiecte pe care le ai în casă te pot intoxica. Au fost găsite particule în organism

Peștele este ingredientul problematic în acest fel de mâncare, nocivi fiind paraziții din carne. Koi Pla se prepară cel mai frecvent cu pește crud de apă dulce din bazinul râului Mekong, care este adesea infestat cu viermi paraziți, cunoscuți sub denumirea de trematode, conform unui articol al OddityCentral.

Koi Pla, cel mai periculos fel de mâncare din lume - Foto: Odditycentral.com

Se știe de mult timp că acești paraziți provoacă unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, colangiocarcinomul sau cancerul căilor biliare, care duce la moartea a aproximativ 20.000 de persoane numai în Thailanda.

„Este o povară foarte mare pentru sănătate pe aici”, a declarat Narong Khuntikeo, chirurg hepatic la Universitatea Khon Kaen din Thailanda, pentru France-Presse în 2017. 

Khuntikeo, ai cărui părinți au murit amândoi de cancer de căi biliare după o viață întreagă în care au mâncat Koi Pla, a petrecut mulți ani călătorind în nord-estul rural al Thailandei și avertizând oamenii cu privire la pericolele consumului acestui fel de mâncare. Din nefericire, mâncarea tradițională de pește este atât de populară în regiunea Isaan din Thailanda, încât este dificil să-i convingi pe oameni să nu o mai mănânce.

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

Unii localnici susțin că gătitul peștelui înainte de a-l adăuga în mâncare strică complet gustul. Generațiile mai în vârstă care au crescut cu Koi Pla sunt mult mai reticente în a renunța la el, însă medici precum Narong Khuntikeo speră ca măcar tinerii să realizeze pericolul la care se expun consumându-l.

Cunoscut drept „ucigașul tăcut”, cancerul de căi biliare are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire fără intervenție chirurgicală. Isaan, cea mai mare provincie din Thailanda, are cel mai mare număr de cazuri raportate de cancer al căilor biliare din lume, ca urmare a consumului de Koi Pla.

Se spune că o singură înghițitură de Koi Pla este suficientă pentru a provoca cancer la căile biliare. 

Dr. Khuntikeo a efectuat teste amănunțite în rândul sătenilor din provincia Isaan din Thailanda și a constatat că până la 80 % dintre aceștia ingeraseră termatode și, deși nu toți sufereau de cancer al canalului biliar, riscul de a dezvolta această afecțiune mortală mai târziu este ridicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te