Cât timp poți refolosi o sticlă de plastic? Ce se întâmplă dacă o lași la soare și apoi o folosești?

DE Florentina Enache | Actualizat: 08.08.2024 - 16:24
Cât timp poți bea dintr-o sticlă de plastic? Ce se întâmplă dacă o lași la soare și apoi o folosești - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Cât timp poți bea dintr-o sticlă de plastic? Ce se întâmplă dacă o lași la soare și apoi o folosești - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Cât timp poți refolosi o sticlă din plastic? Ce se întâmplă dacă o lași la soare și apoi o folosești? Deși experții spun că este bine să refolosim sticlele din plastic, ei avertizează că acest lucru poate fi în detrimentul sănătății. Care sunt motivele?

SHARE

Sticla din plastic poate fi reutilizată, dar nu de câte ori credem noi. Dacă nu este deschisă și, prin urmare, lichidul din interior nu este consumat, o sticlă „poate fi păstrată timp de până la un an după achiziționare", a explicat Tara Eikenaar, expert la centrul olandez pentru alimente Voedingscentrum, conform surselor citate de huffingtonpost.es.

Un alt lucru este atunci când a fost deja deschisă. În acest caz, perioada de timp în care băutul dintr-o sticlă din plastic nu prezintă vreun pericol pentru sănătate este între trei și șapte zile, când recipientul este ținut în frigider, subliniază expertul. „Într-un dulap de bucătărie, se păstrează bine timp de trei zile", mai spune Eikenaar. 

Citește și: Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?

Eikenaar a subliniat că este bine să refolosim sticlele din plastic. Cu toate acestea, dacă este folosită pe o perioadă lungă de timp și sticla nu este curățată în mod corespunzător, acest lucru poate fi în detrimentul sănătății. După câteva zile, sticla ar putea găzdui bacterii care, potrivit expertului, sunt dificil de eliminat. 

Citește și: Adevăr sau mit că trebuie să aștepți 30 de minute după masă, ca să înoți? Ce spun medicii

Bacteriile pot proveni și din salivă sau reziduuri alimentare, printre altele.

Cavitatea bucală conține bacterii care pot ajunge în sticlă, dar acestea nu vă vor face rău. Totuși, germenii noi vă pot afecta. Aceștia pot proveni de la împărțirea sticlei cu o altă persoană sau de la atingerea gurii sticlei cu mâinile murdare.

Un alt pericol al sticlelor din plastic este legat de substanțele chimice precum BPA, care pot contamina lichidul din interior.

Citește și: O profeție veche de 4.000 ani, descifrată: „Regele moare. Iranul va fi distrus”. Legată de o eclipsă

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică utilizată în producția de materiale plastice din policarbonat. Doctorii sunt îngrijorați cu privire la expunerea la BPA, care poate avea consecințe negative asupra mai multor aspecte ale fertilității femeilor și bărbaților.

Citește și: De ce trebuie să ne ferim de Bisfenolul A

„În condiții normale, cantitățile de BPA din lichidele în sticle din plastic sunt foarte mici și inofensive. Dar dacă lași sticla la soare, temperaturile ridicate pot crește cantitatea de BPA din lichid". Eikenaar concluzionează: „Dacă nu doriți să folosiți o sticlă din plastic, puteți alege un recipient din sticlă sau din oțel inoxidabil”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te