Cum pot obține salariații de stat și privat 2 zile libere? Ce acte trebuie să completeze?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.07.2024 - 09:20
Cum pot obține salariații de stat și privat 2 zile libere? Ce acte trebuie să completeze? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Angajații de la stat și privat pot obține două zile libere în plus, pe an. Însă acestea se pot da doar în anumite condiții, iar angajatorul poate fi sancționat dacă nu le acordă.

SHARE

Angajații de la stat și privat pot avea mai multe zile libere în fiecare an. Un proiect de lege care vizează acest lucru este acum în atenția senatorilor. 

Chiar și elevii și studenții pot beneficia de aceste zile.

Cum pot obține salariații de stat și privat 2 zile libere? Ce acte trebuie să completeze?

Este vorba despre un proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, ca angajații să poată beneficia de două libere plătite pe an, zile în care să meargă la medic pentru a fi examinat de acesta. De învoire pentru a merge la medic ar putea beneficia și elevii sau studenții.

Prin această măsură se dorește depistarea precoce a bolilor, respectiv promovarea screening-ului, prin care se înțelege, potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.

Citește și: Câte zile libere legale sunt în 2024? Cine va beneficia de trei în plus?

Astfel, pentru promovarea screening-ului se propune acum introducerea următoarelor măsuri:

-două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;

-două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;

-două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.

Citește și: Aproape 1,3 milioane de oameni lucrează la stat, în România. Unde s-au angajat cei mai mulți

Care sunt pașii de urmat pentru obținerea zilelor libere

Cererile către angajator vor trebui să conțină mai multe variante de programare a zilelor libere și vor trebui depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus.

Angajatorul va stabili apoi, pe baza propunerilor din cerere, când va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.

După ce are acordul angajatorului, salariatul va putea merge la medicul de familie, de unde va lua o adeverință prin care dovedește că a făcut screening-ul. Adeverința va trebui depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.

Dacă nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, angajatorii vor risca să fie amendați de către inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.

Însă Legea nu este încă în vigoare. Pentru a se putea aplica, trebuie adoptată în Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te