Ce să pui în iaurt ca să-i sporești beneficiile pentru sănătate? Rețeta de pe vremea grecilor antici

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.08.2024 - 18:11
Ce să pui în iaurt ca să-i sporești beneficiile pentru sănătate. Rețeta de pe vremea grecilor antici - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să pui în iaurt ca să-i sporești beneficiile pentru sănătate. Rețeta de pe vremea grecilor antici - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce să pui în iaurt ca să-i sporești beneficiile pentru sănătate? Rețeta de pe vremea grecilor antici care îți va îmbunătăți microbiomul intestinal.

SHARE

Una sau două linguri de miere la o porție de iaurt neîndulcit ar putea avea beneficii pentru sănătate, conform unui nou studiu.

Cercetătorii susțin că mierea nu ar juca doar un rol de îndulcitor, ci ar și ajuta bacteriile benefice din iaurt să supraviețuiască în sistemul nostru digestiv.

„Am fost interesați de asocierea culinară dintre iaurt și miere, care este comună în dieta mediteraneeană, și de modul în care aceasta influențează microbiomul gastrointestinal", spune coautorul Hannah Holscher, cercetător în nutriție la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, conform unui articol al Live Science.

Citește și: Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

Datând cel puțin de la produsul lactat grecesc antic oxygala, mierea este folosită ca îndulcitor al iaurtului în dieta mediteraneeană.

Pe baza cunoștințelor existente despre iaurt și miere, Holscher și colegii săi au dorit să vadă dacă mierea este mai mult decât un simplu îndulcitor.

Citește și: Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?

Unele tipuri de iaurt sunt suplimentate cu tulpini bacteriene probiotice, cum ar fi Bifidobacterium animalis, un rezident natural al tractului gastrointestinal al multor animale - inclusiv al nostru - pe care cercetările anterioare l-au asociat cu îmbunătățirea sănătății gastrointestinale și a funcției imunitare a organismului.

Mierea este renumită pentru proprietățile sale antibacteriene, dar este, de asemenea, un prebiotic; un agent care promovează creșterea sau activitatea bacteriilor benefice în organism.

Având în vedere potențialul său de stimulare a bacteriilor benefice, cercetătorii au sperat să afle dacă mierea ar putea ajuta bacteriile din iaurt să reziste în interiorul sistemului digestiv uman.

„Enzimele din gura, stomacul și intestinele noastre ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar reduc și viabilitatea microbilor", spune Holscher.

Citește și: Cum ajută mierea de albine să scapi de kilogramele în plus? De ce trebuie consumată înainte de somn?

„Acest lucru este bun atunci când este vorba de agenți patogeni, dar nu neapărat când este vorba de bacterii benefice", explică ea. „Am vrut să vedem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice din iaurt să supraviețuiască în intestin".

Ce au descoperit cercetătorii?

Cercetătorii au efectuat un studiu pe 62 de adulți sănătoși. Ei le-au cerut participanților să mănânce două produse diferite timp de două săptămâni fiecare: iaurt cu miere de trifoi timp de două săptămâni și iaurt tratat termic timp de două săptămâni.

Mierea de trifoi se dovedise, într-un studiu de laborator făcut de acești cercetători înainte, a fi cea mai bună pentru a proteja bacteriile din iaurt în tractul digestiv, față de alte tipuri de miere.

În cadrul unui studiu ulterior, 36 dintre acești participanți au mâncat și iaurt cu zahăr.

Citește și: Povestea albinelor izolate în ocean care produc cea mai pură miere din lume: Cum vor salva planeta

„Am constatat că o lingură de miere într-o porție de iaurt a favorizat supraviețuirea bacteriilor probiotice din iaurt în intestin. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că mierea este un zahăr adăugat, iar oamenii trebuie să fie conștienți de cantitatea de zahăr din dieta lor pentru a menține o greutate corporală sănătoasă", spune Holscher.

Totuși, Holscher spune că aceste cercetări sugerează înțelepciunea ascunsă din spatele tradiției străvechi de a amesteca mierea și iaurtul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te