Ce inovații sunt așteptate în medicină, în 2024? Tratament pentru Parkinson și vaccin pentru HIV

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.01.2024 - 11:48
Ce inovații sunt așteptate în medicină, în 2024? Tratament pentru Parkinson și vaccin pentru HIV - Foto: Profimedia Images/Imagine cu caracter ilustrativ

Specialiștii din domeniul sănătății se așteaptă ca anul 2024 să aducă un nou val de inovații și schimbări în medicină, tratament și sănătatea publică. Tratament pentru Parkinson și vaccin pentru HIV.

SHARE

Noi tehnici de editare a genelor, testarea unui tratament bazat pe celule stem pentru boala Parkinson, imunoterapia pentru melanom, un vaccin împotriva HIV, dezvoltarea instrumentelor de inteligență artificială (AI) pentru cancerul pulmonar și triajul pacienților, se află printre principalele obiective în domeniul sănătății care vor avea probabil un impact deosebit asupra medicinei în anul care urmează, potrivit prestigioasei reviste Nature.

Ce inovații sunt așteptate în medicină, în 2024? Tratament pentru Parkinson și vaccin pentru HIV

Începutul anului 2024 în domeniul medical se află în pragul unor progrese remarcabile și al unor transformări semnificative, spun experții în sănătate. Acest an promite să fie unul important, cu tendințe, inovații și provocări cheie care vor modela viitorul asistenței medicale și al medicinei și vor defini peisajul farmaceutic.

Prestigioasa revistă din domeniul medical Nature a intervievat 11 experți în sănătate care au estimat care sunt principalele inovații în medicină care vor fi testate în 2024.

Studiul Heart-1 este primul studiu global la om privind editarea in vivo a bazelor ADN și are potențialul de a demonstra dovada conceptului pentru abordările terapeutice de editare a bazelor care vizează gena PCSK9 pentru scăderea durabilă a colesterolului LDL – „lipoproteine cu densitate scazuta” sau „colesterolul rău”.

Aproximativ una din 300 de persoane se naște cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, o afectiune genetica care asociaza nivele extrem de ridicate de LDL – colesterol – ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai frecvente boli genetice ereditare (moștenite).

Afecțiunea este cauzată de mutații în gena PCSK9, care codifică o proteină care descompune receptorii pentru lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), un tip de colesterol. Deși statinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare la acești pacienți, cei mai mulți dintre ei nu reușesc să atingă niveluri optime ale colesterolului LDL în urma unui tratament cronic.

VERVE-101 este un medicament experimental, in vivo, de editare a bazelor, conceput pentru a fi un tratament cu o singură administrare, care inactivează acțiunea PCSK9 în ficat pentru a scădea în mod durabil colesterolul LDL care determină boala.

Componentele VERVE-101 sunt un ARN mesager (ARNm) care codifică un editor de baze adenină, plus un ARN ghid, care sunt împachetate în cadrul unei nanoparticule lipidice și sunt administrate prin perfuzie intravenoasă, explică Amit Khera vicepreședinte al departamentului de medicină genomică la Verve Therapeutics, cardiolog la unul dintre spitalele universitare Harvard (Spitalul Brigham and Women’s), din Statele Unite.

Rezultatele intermediare au fost prezentate în cadrul sesiunilor științifice din 2023 ale Asociației Americane a Inimii.

Inteligența artificială (AI) pentru diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar

Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar salvează vieți. Deși aproape trei sferturi dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate târziu, în stadiul 3 sau 4, diagnosticarea timpurie în orice stadiu permite un tratament mai bun și mai eficient.

O radiografie toracică este cel mai adesea primul test care sugerează cancerul pulmonar și, dacă este urmată prompt de o tomografie computerizată (CT), poate avansa diagnosticul.

Un studiu randomizat de control în curs de desfășurare, efectuat pe 150.000 de pacienți din șase spitale din Marea Britanie, va testa dacă inteligența artificială (AI) aplicată la radiografiile toracice imediat după efectuarea acestora scurtează timpul până la efectuarea unei tomografii computerizate și timpul până la diagnosticare.

Echipa de cercetare a demonstrat anterior că raportarea imediată a radiografiilor toracice de către specialiști poate face o diferență substanțială, reducând aproape la jumătate timpul până la diagnosticare, de la 63 de zile la 32.

Pacienții trimiși din asistența medicală primară pentru radiografii toracice sunt incluși pentru analiza AI.

Echipa va finaliza recrutarea participanților în iulie 2024 și speră să obțină primele rezultatele în 2024, în ceea ce privește identificarea cancerului pulmonar mai devreme și reducerea timpului până la diagnosticare cu până la 50%.

Dacă studiul constată o îmbunătățire semnificativă a timpului de diagnosticare, va duce probabil la o schimbare imediată a standardului de îngrijire pentru a include AI în citirea radiografiilor toracice, spune David Baldwin medic pneumolog la Spitalele Universitare din Nottingham.

Citește mai multe pe 360 Medical.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te