Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori, mai ales cei care țin dietă, însă studiile arată ca efectul ar putea fi exact opusul în cazul celor care vor să slăbească.
Noi cercetări sugerează că sucraloza - unul dintre cei mai populari îndulcitori artificiali de pe piață - afectează o regiune a creierului responsabilă cu controlul foamei, în special la persoanele cu obezitate.
Ce efect au, de fapt, îndulcitorii artificiali? De ce nu sunt recomandați dacă vrei să slăbești
Descoperirea ridică noi semne de întrebare cu privire la faptul dacă alternativele la zahăr, utilizate de aproximativ 40% dintre americani pentru a-și satisface pofta de dulce fără calorii, sunt un instrument eficient pentru gestionarea greutății, scrie New York Post.
Ce efect au, de fapt, îndulcitorii artificiali? De ce nu sunt recomandați dacă vrei să slăbești - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Consumul excesiv de zahăr contribuie în mod esențial la creșterea în greutate, în primul rând din cauza caloriilor suplimentare pe care le furnizează.
Citește și: Consumul de băuturi carbogazoase cu zahăr, risc crescut de cancer oral. Ce arată studiile
Sucraloza se găsește frecvent în sucurile dietetice, produsele de patiserie și guma de mestecat. E folosită de mulți și la cafea sau ceai.
Este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și nu conține calorii, dar este posibil să nu fie produsul miraculos pe care îl pretinde a fi.
Citește și: Două fabrici de zahăr se închid. Deja a fost oprită producția. Ce s-a întâmplat de fapt acolo?
Ce se întâmplă când consumați sucraloză?
Studiile anterioare au sugerat o posibilă legătură între îndulcitorii fără calorii și obezitate, dar nu au explicat pe deplin modul în care aceste substanțe afectează foamea la om.
Pentru a afla, cercetătorii de la University of Southern California au studiat modul în care 75 de participanți cu greutăți corporale diferite au reacționat după ce au consumat apă, o băutură îndulcită cu sucraloză sau o băutură îndulcită cu zahăr în trei ocazii separate.
Citește și: STUDIU Poate fi inversat diabetul zaharat de tip 2? Oamenii de știință au dat verdictul
În timpul fiecărei sesiuni, cercetătorii au monitorizat îndeaproape activitatea cerebrală a participanților, nivelurile de sânge și foamea înainte și după consum.
În comparație cu zahărul, echipa a constatat că consumul de sucraloză a declanșat o activitate cerebrală crescută în hipotalamus, zona responsabilă pentru reglarea apetitului, și a dus la creșterea foamei - în special la persoanele cu obezitate.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că sucraloza a sporit conectivitatea dintre hipotalamus și alte regiuni ale creierului legate de motivație și luarea deciziilor.
Studiul evidențiază modul în care sucraloza „derutează creierul”, oferind un gust dulce fără energia calorică așteptată, a explicat Dr. Kathleen Alanna Page, autorul corespondent al studiului și director al Institutului de Cercetare a Diabetului și Obezității USC.
Ea a avertizat că această „nepotrivire” ar putea duce la schimbări pe termen lung în poftele și comportamentul alimentar.
„Dacă organismul se așteaptă la o calorie din cauza dulceții, dar nu primește caloria pe care o aștepta, acest lucru ar putea schimba modul în care creierul este pregătit să poftească la acele substanțe în timp”, a spus ea.
Așa cum era de așteptat, Page și echipa sa au constatat că consumul de zahăr a crescut nivelul zahărului din sânge și a declanșat eliberarea de hormoni precum insulina și peptida 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), care ajută la reglarea foamei.
Cu toate acestea, consumul de sucraloză nu a avut niciun impact asupra acestor hormoni.
„Organismul folosește acești hormoni pentru a spune creierului că ați consumat calorii, pentru a reduce foamea”, a spus Page.
„Sucraloza nu a avut acest efect - iar diferențele în răspunsurile hormonale la sucraloză comparativ cu zahărul au fost și mai pronunțate la participanții cu obezitate.”
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că participanții de sex feminin au experimentat schimbări mai mari în activitatea creierului comparativ cu omologii lor de sex masculin, sugerând că sucraloza ar putea avea un efect diferit asupra sexelor.
Următoarea frontieră
Studiul ridică întrebări cheie cu privire la faptul dacă modificările observate în activitatea creierului și a hormonilor au efecte pe termen lung.
Cercetătorii solicită studii suplimentare care să urmărească greutatea corporală și obiceiurile alimentare pentru a înțelege mai bine legătura potențială.
Între timp, Page și colegii săi au lansat un studiu de urmărire pentru a explora modul în care îndulcitorii fără calorii afectează creierul în dezvoltare al copiilor și adolescenților, un grup care consumă mai mult zahăr și înlocuitori de zahăr decât oricare altul.
„Conduc aceste substanțe la schimbări în creierul în dezvoltare al copiilor care sunt expuși riscului de obezitate?” a întrebat Page.
„Creierul este vulnerabil în această perioadă, deci ar putea fi o ocazie critică de a interveni”.
Zahăr vs. îndulcitori artificiali
În ciuda atracției opțiunilor cu zero calorii sau cu conținut scăzut de calorii, există preocupări tot mai mari cu privire la faptul dacă îndulcitorii artificiali sunt cu adevărat eficienți pentru pierderea în greutate.
Mai mult, studiile au arătat că sucraloza poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinelor, poate deteriora ADN-ul, poate perturba procesul de detoxifiere a ficatului și chiar poate crește riscul de diabet.