Un studiu realizat de Universitatea din Washington a evidenţiat o legătură puternică între băuturile carbogazoase care conţin zahăr şi cancerul oral, în special cancerul cavităţii orale (OCC).
Studiul sugerează că băuturile cu zahăr ar putea contribui la creşterea cazurilor de cancer oral, chiar şi în rândul persoanelor care nu fumează şi nu consumă alcool.
Consumul de băuturi carbogazoase cu zahăr, risc crescut de cancer oral. Ce arată studiile
Analiza lor a inclus evaluarea a peste 160.000 de femei pe o perioadă de 30 de ani şi arată o asociere puternică între consumul ridicat de zahăr şi riscul de cancer oral. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare şi a unei mai mari atenţii asupra dietei zilnice.
Nu doar cariile dentare ar trebui să ne îngrijoreze atunci când vine vorba despre băuturile zaharoase. Un nou studiu sugerează că aceste băuturi ar putea creşte şi riscul de cancer oral.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat datele dintr-o bază de sănătate publică, examinând obiceiurile alimentare a 162.602 femei, dintre care 124 au dezvoltat cancer oral pe parcursul a 30 de ani.
Comparativ cu femeile care consumau mai puţin de o băutură îndulcită pe lună, cele care beau una sau mai multe băuturi dulci zilnic au prezentat un risc de aproape cinci ori mai mare (4,87) de a dezvolta cancer oral.
Femeile care nu consumau alcool sau nu fumau deloc ori foarte puţin, dar care beau cel puţin o băutură cu conţinut de zahăr pe zi, aveau un risc de 5,46 ori mai mare de a dezvolta cancer oral decât cele care consumau mai puţin de o băutură îndulcită pe lună.
Citește mai mult pe 360medical.ro.