Hidratarea pe timp de caniculă este unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății, însă doar consumul de apă nu este suficient pentru a oferi corpului cantitatea necesară de lichide.
Apa are tendința de a trece prin sistemul digestiv, fără a hidrata corpul în mod adecvat, atunci când nu este însoțită de alimente sau nutrienți. Acest lucru este valabil mai ales atunci când oamenii beau cantități mari de apă pe stomacul gol.
Cheia hidrătării pe timp de vară stă în electroliți, substanțele care conduc electricitatea atunci când sunt dizolvate în apă. Aceștia reglează funcțiile nervoase și musculare, hidratează organismul și ajută la refacerea țesuturilor deteriorate.
Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?
Deși îi puteți găsi în băuturi și suplimente pentru sportivi, aceștia se găsesc și în anumite alimente. Pe lângă faptul că vă mențin hidratați, aceștia vă vor ajuta să refaceți mineralele pe care le eliminați prin transpirație.
Unele alimente sunt hidratante și pline de electroliți și nutrienți, ceea ce vă poate ajuta să vă potoliți setea, menținându-vă în același timp sănătoși. Iată care sunt fructele și legumele cele mai hidratante, conform dieteticianului Gabriela Barreto, citat de un articol al Cnet.com.
Fructele și legumele sunt în fruntea listei alimentelor care oferă cea mai bună hidratare corpului.
Citește și: Din ce alimente putem lua nutrienții de care avem nevoie pentru a lupta cu osteoporoza?
Se estimează că între 20% și 30% din necesarul de lichide poate proveni din alimente, inclusiv fructe și legume. Prin combinarea anumitor alimente, vă puteți hidrata, însă, și mai bine.
„Atunci când vreți să vă hidratați în mod adecvat, carbohidrații, lichidele și sodiul sunt esențiale”, spune Barreto, adăugând: „Carbohidrații sunt importanți pentru optimizarea absorbției de apă și sodiu în organism”.
Pepenele roșu
Pepenele nu este doar un fruct îndrăgit de toată lumea pe timpul verii, ci este și foarte hidratant. Este alcătuit din 92% apă și are antioxidanți, nutrienți importanți precum vitaminele A și C, magneziu, fibre și licopen (un pigment prezent în fructele și legumele de culoare roșie, galbenă sau portocalie). Pepenele galben este, de asemenea, compus din 90% apă și e o sursă bună de potasiu, acid folic, precum și vitaminele A și C.
Barreto spune că o rețetă de vară care hidratează corpul este o salată de castraveți și pepene roșu cu lime, mentă și feta sărată. După cum s-a menționat anterior, sodiul și carbohidrații vor ajuta organismul să absoarbă cu ușurință apa din fructe. Barreto subliniază că, din acest motiv, veți observa, de asemenea, că unii dieteticieni recomandă să presărați puțină sare pe pepenele dumneavoastră.
Citește și: Ce parazit periculos poate fi adus din vacanță? Un expert avertizează care este pericolul
Castraveții
Castraveții sunt compuși din 95% apă și conțin vitamine precum vitamina K, magneziu și potasiu. Această legumă răcoritoare poate fi ușor adăugată la salate, sandvișuri, apă sau consumată ca atare.
Conținutul său ridicat de apă îl face, de asemenea, o legumă hipocalorică și este un aliment ideal de adăugat la dieta ta dacă vrei să slăbești și să te simți sătul mai mult timp.
Dovlecelul
Dovleceii sunt o sursă bună de vitamina C, potasiu și fibre și sunt compuși din 94% apă. Conținutul ridicat de apă și fibre vă va menține sătul și hidratat pentru o perioadă îndelungată.
Citește și: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?
Căpșunile
Căpșunile sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale precum vitamina C, mangan și acid folic. Este un fruct ușor de adăugat în smoothie-uri, iaurt, salate sau de mâncat ca atare. Căpșunile sunt compuse din 91% apă, ceea ce le face fructul perfect pentru a vă potoli setea și a vă satisface pofta de dulce.
Salată verde și alte frunze verzi
Salata verde, varza, spanacul sau varza chinezească au un conținut ridicat de apă și oferă o mulțime de vitamine și minerale. Salata verde este formată din 96% apă și are acid folic, fibre și vitaminele K și A.
Vitamina K, care este un nutrient esențial pentru coagularea sângelui și menținerea oaselor sănătoase.
Spanacul este bogat în fier, acid folic, calciu și vitaminele C și A.
Varza chinezească este bogată în vitaminele K și C, ceea ce înseamnă că orice combinație a acestor verdețuri este garantată pentru a vă oferi o salată plină de nutrienți.
Fructe citrice
Dacă vă plac portocalele, grepfruturile, lămâile și alte fructe citrice, atunci ele sunt ideale pe timp de caniculă. Fructele citrice tind să fie compuse din aproximativ 80% apă, ceea ce le face opțiuni bune pentru hidratare.
De asemenea, sunt bogate în vitamina C și fibre și sunt bune pentru susținerea sistemului imunitar.