Care sunt de fapt alimentele iubite de toată lumea care duc la diabet de tip 2. Ciocolata nu e prima

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.12.2023 - 10:41
Ciocolata nu este pe primul loc la alinmetele care pot provoca diabetul de tip 2 Foto: Freepik- rol ilustrativ

Diabetul de tip 2 este o boală foarte gravă iar în România sunt foarte mulți pacienți. Experții spun că multe alimente considerate ”nesănătoase” duc la această afecțiune. Ciocolata nu este printre primele, conform unor studii.

SHARE

Doar unele alimente ultraprocesate (UPF) ne pot dăuna sănătății, a sugerat un studiu. De exemplu, diabetul de tip 2, o boală foarte gravă, de care suferă mulți pacienți în România, poate fi provocată de alimentația nesănătoasă.

Unii spun însă că nu orice tip de fast food duce la îmbolnăvire. 

Care sunt de fapt alimentele iubite de toată lumea care duc la diabet de tip 2. Ciocolata nu e prima

Alimentele încărcate cu aditivi au fost criticate de zeci de ani din cauza presupuselor lor riscuri, studiile leagăndu-le de cancer și boli de inimă.

Experții chiar au cerut ca alimentele ultraprocesate – de obicei orice comestibil care conține mai multe ingrediente artificiale decât cele naturale – să fie eliminate din diete.

Dar cercetătorii din Coreea de Sud, care au ales să exploreze factorii de risc pentru apariția diabetului de tip 2 , au spus că doar pizza, tăițeii, înghețata, cârnații și șunca cresc riscul de a dezvolta această afecțiune.

Diabet Foto: Frepik.com

În mod surprinzător, un aport ridicat de ciocolată și dulciuri a fost legat de un risc mai scăzut, au sugerat datele lor. 

UPF-urile se referă la articolele care conțin ingrediente pe care oamenii nu le-ar adăuga de obicei atunci când găteau mâncare de casă.

Aceste adaosuri pot include substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți care prelungesc durata de valabilitate.

Mâncărurile gata, înghețata și ketchup-ul de roșii sunt câteva dintre cele mai iubite exemple de produse care se încadrează sub termenul umbrelă UPF, acum sinonime cu alimentele care oferă o valoare nutritivă mică, deoarece au, în general, un conținut mai mare de zahăr, sare și grăsimi.

Sunt diferite de alimentele procesate, care sunt modificate pentru a le face să reziste mai mult sau pentru a le spori gustul, cum ar fi carnea, brânza și pâinea proaspătă.

Cercetătorii de la Universitatea din Coreea, Seul, au observat că nu este clar dacă UPF-urile sunt legate de diabetul de tip 2, care este cauzat de obicei de obezitate.

A fi gras în sine este legat de o dietă încărcată cu mâncare nedorită și de un stil de viață sedentar.

Ei au analizat date de la peste 7.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani din orașele Ansan și Ansung, care au fost chestionați despre cât de des au mâncat 103 alimente diferite.

Pentru persoanele care au consumat cel mai puțin UPF, grupul de alimente a reprezentat mai puțin de 1,6% din aportul zilnic de alimente în grame. La celălalt capăt al scalei, UPF-urile au reprezentat până la 44,9% din dieta unei persoane printre cei care au mâncat cel mai mult. 

Cele mai frecvent consumate UPF printre participanți au fost băuturile gazoase, urmate de tăițeii instant, au spus ei.  

Pe o perioadă de urmărire de o medie de 15 ani, 1.187 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2.

Ei au descoperit că, în comparație cu cei care au mâncat cel mai puțin UPF, oamenii care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 34% mai mare de a face afecțiune.

Riscul a crescut mai ales când se analizează consumul de șuncă și cârnați.

Consumul mai mare de înghețată, tăiței instant și băuturi carbogazoase a crescut, de asemenea, riscul.

Cu toate acestea, contrariul a fost valabil pentru dulciuri și ciocolată.

Aportul mai mare al ambelor preparate a fost asociat cu o scădere a riscului cu 22%. 

Cercetătorii au sugerat că acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de flavanoli din ciocolată. S-a demonstrat că acest nutrient îmbunătățește sensibilitatea la insulină și este cel mai concentrat în ciocolată neagră de înaltă calitate.

Ce arată cercetarea despre alimentele ultraprocesate

Scriind în  The Journal of Nutrition , cercetătorii au adăugat: „Mai multe studii din SUA și țări europene au raportat o asociere pozitivă între aportul de UPF și riscul de diabet. 

„Cu toate acestea, se știe puțin despre asociere în populațiile asiatice.

Citește și: 13 semne ascunse ale diabetului de Tip 2. „Cei mai mulți nu le observă ani de zile”

„Asocierile dintre consumul de UPF și riscul de diabet poate varia de la o țară la alta din cauza diferențelor dintre articolele UPF consumate frecvent, ingredientele și metodele de fabricație și conținutul de nutrienți al UPF”.

Ei au spus: „Datele noastre sugerează că consumul ridicat de alimente ultraprocesate, în special șuncă/cârnați, tăiței instant, înghețată și băuturi carbogazoase, este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 la adulții coreeni”. 

Foto: Freepik.com

Răspunzând la rezultatele studiului, profesorul Gunter Kuhnle, expert în nutriție și știința alimentelor la Universitatea din Reading, a declarat pentru MailOnline: „ Este plăcut să vedem că au o analiză de subgrup – dar rezultatele sunt puțin surprinzătoare.

„Nu este surprinzător că carnea procesată este asociată cu un risc crescut – știm asta din multe alte studii. Dar lipsa unei asocieri puternice cu băuturile îndulcite cu zahăr este. 

„Asocierea este semnificativă la limită, dar băuturile îndulcite cu zahăr au de obicei o asociere mult mai puternică cu riscul de diabet. Poate că aceasta este o reflectare a modelelor alimentare foarte diferite din Coreea.

El a adăugat: „În multe feluri, studiul confirmă că asocierile dintre aportul de UPF și riscul de îmbolnăvire sunt, în general, determinate de câteva grupuri de alimente care au fost cunoscute înainte. 

„Concentrarea asupra celor pentru sănătate ar fi probabil o utilizare mult mai bună a finanțării cercetării și a mesajelor de sănătate publică”.

Ea vine după ce două studii, publicate în august, au descoperit că cei care consumă o mulțime de alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare de a suferi atacuri de cord și de a avea  tensiune arterială periculoasă. 

Participanții au etichetat concluziile drept cele mai puternice dovezi de până acum despre efectele nocive ale consumului de alimente ultraprocesate.

Ca răspuns, unii au cerut etichete de avertizare  pe alimentele ultraprocesate și îndrumări oficiale cu privire la cât de mult ar trebui să mănânce oamenii.

Dar alți experți au susținut că apelurile de a evita alimentele ultraprocesate „risc să demonizeze alimentele care sunt benefice din punct de vedere nutrițional”.

De exemplu, iaurturile aromate, fasolea coptă și chiar formula pentru copii sunt alimente ultraprocesate din punct de vedere tehnic, la fel ca și mesele gata, chiar dacă conțin legume proaspete. 

Citește și: Peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet. Număr similar cu populația Sighișoarei

La începutul acestei luni,  cercetătorii, inclusiv mai mulți de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) – agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății  – au sugerat, de asemenea, că nu există nicio legătură între un risc crescut de îmbolnăvire  și pâinea, cerealele și pâinea ultraprocesată. mesele. 

Aproape 4,3 milioane de oameni trăiau cu diabet zaharat în 2021/22, conform ultimelor cifre pentru Marea Britanie.

Și alți 850.000 de oameni au diabet și nu sunt complet conștienți de acest lucru.

Acest lucru a îngrijorat oficialii din domeniul sănătății, deoarece diabetul de tip 2 netratat poate duce la complicații, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Aproximativ 90% dintre cazurile de diabet sunt diabet de tip 2, care este asociat cu obezitatea și este diagnosticat de obicei la vârsta mijlocie, mai degrabă decât diabetul de tip 1, o afecțiune genetică de obicei identificată la începutul vieții.

Ce sunt de fapt alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt bogate în grăsimi adăugate, zahăr și sare, sărace în proteine ​​și fibre și conțin coloranți artificiali, îndulcitori și conservanți.

Termenul acoperă alimentele care conțin ingrediente pe care o persoană nu le-ar adăuga atunci când gătește acasă - cum ar fi substanțe chimice, coloranți și conservanți.

Mâncărurile gata, înghețata, cârnații, puiul prăjit și ketchup-ul sunt câteva dintre cele mai iubite exemple.

Sunt diferite de alimentele procesate, care sunt procesate pentru a le face să reziste mai mult sau pentru a le spori gustul, cum ar fi carnea, brânza și pâinea proaspătă.

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cârnații, cerealele, biscuiții și băuturile carbogazoase, sunt formulări realizate în cea mai mare parte sau în întregime din substanțe derivate din alimente și aditivi.

Citește și: Cifre îngrijorătoare pentru România: Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime în 5 ani

Conțin puține sau deloc alimente neprocesate sau puțin procesate, cum ar fi fructele, legumele, semințele și ouăle.

Alimentele sunt de obicei pline cu zaharuri, uleiuri, grăsimi și sare, precum și aditivi, cum ar fi conservanți, antioxidanți și stabilizatori.

Alimentele ultraprocesate sunt adesea prezentate ca fiind gata de consum, au gust bun și sunt ieftine, conform  Open Food Facts .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te