Peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet. Număr similar cu populația Sighișoarei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.10.2023 - 12:32
Diabetul a devenit o epidemie Foto: Pexels.com - imagine cu rol ilustrativ
Diabeticii își administrează insulină Foto: Pexels.com - rol ilustrativ
Sighișoara Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

1 din 12 români are diabet zaharat. Rapoartele de sănătate arată că peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet, un număr similar cu populația Sighișoarei.

SHARE

România alocă doar 1% din bugetul sănătății pentru prevenție, a doua cea mai scăzută pondere din Uniunea Europeană. iar asta se întâmplă în contextul în care 1 din 12 români are diabet zaharat. 

Statisticile arată că peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet.

Peste 24.000 de români mor anual din cauze legate de diabet. Număr similar cu populația Sighișoarei

Conform Barometrului privind diabetul zaharat în România, asistăm la o adevărată epidemie de diabet.

 Astfel, în ceea ce privește incidența diabetului zaharat, aceasta a suferit o creștere îngrijorătoare în ultimii ani. În perioada post COVID-19 - în 2021, la fel ca peste tot în lume, România a înregistrat un număr record de cazuri de diabet diagnosticate: circa 1,5 milioane de cazuri.

Citește și: Cifre îngrijorătoare pentru România: Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime în 5 ani

Dintre acestea, majoritare sunt cazurile de diabet zaharat tip 2, mai exact 83,9% din totalul cazurilor raportate în cabinetele medicilor diabetologi. În ceea ce privește prevalența, aceasta se apropie de media europeană, situându-se ușor sub aceasta: în România 1 din 12 adulți are diabet, iar în Europa 1 din 11 adulți.

Sighișoara

În plus, se estimează că 1 din 2 persoane nu știe că are diabet. În Europa, numărul total estimat al persoanelor nediagnosticate este de 21,9 milioane. Proporția acestora (persoane între 20 și 79 de ani) este de 21,4% la nivelul României, respectiv de 35,7% la nivelul Europei.

Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat sunt accidentele vasculare și polineuropatiile, urmate de retinopatii. În ceea ce privește cauzele mortalității, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc, reprezentând cauza a jumătate dintre decesele în rândul diabeticilor.

Citește și: Condițiile părinților pentru introducerea în programa școlară a orelor de sănătate. ”Făra fake news”

Totodată, mortalitatea prin cancer este mai ridicată cu 18% în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (în vârstă de peste 35 de ani) comparativ cu populația generalằ.

De asemenea, diabetul zaharat a reprezentat o comorbiditate critică și pentru pacienții care au suferit de COVID-19: în perioada pandemiei, 30% dintre decese au fost asociate cu diabetul zaharat.

Privitor la factorii de risc, peste trei sferturi dintre adulții români au raportat că nu mănâncă cel puțin un fruct pe zi și o pondere similară dintre aceștia nu consumă nici legume zilnic.

Totodată, doar 38% dintre români au raportat că desfășoară săptămânal cel puțin activități fizice moderate, aceasta fiind cea mai mică pondere înregistrată la nivelul UE.

De altfel, alimentația nesănătoasă, inclusiv consumul redus de fructe și legume, precum și consumul ridicat de zahăr și sare, a fost implicată într-un sfert din totalul deceselor înregistrate în 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te