UDMR nu va participa la votul pe moțiunea de cenzură (SURSE)

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.08.2020 - 16:22
Kelemen Hunor și Ludovic Orban/ FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Curentul majoritar în interiorul UDMR este ca formațiunea maghiară să nu participe la votul asupra moțiunii de cenzură, au declarat Newsweek România surse parlamentare.

SHARE

În această dimineață, deputatul UDMR Attila Korodi a precizat că UDMR va anunța în jurul orei 14.00, ora de începere a ședinței Parlamentului, decizia referitoare la moțiunea de cenzură depusă de PSD.

„Sunt câteva variante: participăm și votăm împotriva Guvernului, participăm și votăm împotriva moțiunii de cenzură, nu participăm. Toate sunt semnale clare despre o poziționare a grupului parlamentar și această decizie o vom comunica probabil în jurul orei 14.00”, a spus liderul UDMR.

Sursele Newsweek România susțin că a treia variantă, neparticiparea la vot, este cea mai agreată în interiorul Uniunii. Maghiarii folosesc acest moment pentru a-și aranja participarea într-o coaliție de guvernare, după alegerile parlamentare din iarnă.

„Nu are niciun sens să ne legăm la cap fără să ne doară. Dacă ne poziționăm în vreun fel în ceea ce privește moțiunea de cenzură, ne stricăm relațiile fie cu PNL, fie cu PSD. Cu ambele partide se poate negocia după alegerile parlamentare intrarea într-o coaliție de guvernare”, ne-au declarat sursele citate.

Citește și:

UDMR își ține colegii de parlament în corzi. Nu s-a hotărât cu cine votează

„Cel mai probabil”, susțin ele, „UDMR va face viitorul guvern împreună cu PNL și USRPLUS”. „Vom avea un rol foarte important în viitoarea guvernare, pentru că PNL și USRPLUS se bat pe același electorat, inevitabil vor apărea tensiuni între cele două partide, iar noi vom fi un factor de echilibru în interiorul guvernării. Și vom avea multe de câștigat”, au precizat sursele Newsweek România. 

UDMR preferă să joace sigur, nici varianta unui guvern cu PSD nefiind exclusă, deși este cel mai puțin probabilă.

Varianta în care Uniunea ar susține moțiunea de cenzură este exclusă, spun sursele noastre, deoarece ea are șanse minime să fie votată pe Parlament, iar liderii maghiari nu vor să fie parte a eșecului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.