Klaus Iohannis: "N-ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.10.2022 - 12:23
Klaus Iohannis: "N-ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei" - FOTO: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu ar fi rău să se elaboreze un plan "decent" privind economisirea energiei în România.

SHARE

Șeful statului spune că a discutat cu Ursula von der Leyen despre măsurile care vizează reducerea consumului și până acum sunt luate în calcul două scenarii.

"Am discutat ieri, în marja reuniunii, destul de mult cu doamna preşedinte von der Leyen despre aceste chestiuni. Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a preţului gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă, Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experţi pentru ca această limitare a preţurilor să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european", a afirmat Iohannis. 

"Cealaltă măsură care este luată în discuţie este creşterea alocării pentru proiectul RePower, adică schimbarea resurselor energetice, şi este o măsură care şi pentru noi ar fi binevenită. Ştiţi deja că recent a fost aprobată o suplimentare pentru România, de aproape 1,5 miliarde de euro pentru RePower, deci pentru diversificarea resurselor energetice. Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi la preţuri accesibile pentru populaţie", a spuns preşedintele României. 

De asemenea, el a precizat că "n-ar fi rău" să există un plan de reducere a consumului de energie, dar acesta trebuie făcut în așa fel încât oamenii să nu trebuiască să stea în frig.

Citește și: VIDEO Un propagandist al Kremlinului propune uciderea a 200 de oficiali NATO: "Pacea nu e bună"

"Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire, cu cap, cu măsură este probabil binevenit", a explicat Iohannis. 

Citește și: Emil Constantinescu, bugetar cu venituri „la secret”. 40.000 € pe an, pensie ca fost președinte

"Tema a fost vehiculată de mai mulţi vorbitori, dar cum această întâlnire a comunităţii politice a fost prima, sigur că nu s-a luat o decizie, cum în acest format nici nu se pot lua decizii care devin obligatorii. Este un format de dezbateri, de elaborări de proiecte şi discuţiile pentru prima întrunire au fost bune, dar sigur nu putem să aşteptăm ca o primă întrunire de câteva ore să rezolve probleme care sunt foarte complicate", a declarat Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.