Olaf Scholz: „România, Bulgaria și Croația îndeplinesc cerințele tehnice pentru Spațiul Schengen”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.08.2022 - 13:41
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei- FOTO: DW

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a anunțat susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, relatează Reuters.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Șeful guvernului german a spus că cele trei țări îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderare și că va „lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

„Schengen-ul este una dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase”, a spus cancelarul german.

Scholz și-a oferit, apoi, susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației: „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline. Voi lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

Citește și: VIDEO Scăderea Dunării scoate la suprafață cetatea Noviodunum, locul flotei romane Classis Moesica

Anterior, și alți oficiali din alte țări UE și-au exprimat susținerea pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat în mai multe rânduri pentru acest lucru.

La vizita sa în România, din iunie, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus că „Franța e alături de România” în ce privește aderarea la spațiul Schengen. „Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, a afirmat președintele Macron.

Citește și: VIDEO Corespondență Newsweek de pe front: Ucrainenii ripostează cu sisteme Uragan atacurilor rusești

În iulie, România a primit un semnal puternic de la Germania în privinţa Dosarului Schengen. Ministrul german de Externe, aflat în vizită în Bucureşti, a declarat că prin acţiunea constructivă în primirea refugiaţilor din Ucraina şi gestionarea transporturilor de grâne către ţările care duc lipsă, "România a devenit un factor stabilizator în regiune şi în Europa, în general".

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: "Credem că, pe baza pregătirii României în acest dosar, din punct de vedere tehnic, credem că aderarea la spațiul Schengen va întări acțiunea de ansamblu a Uniunii pentru a contribui la o piață internă fără fragmentări, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru asigurarea rezilienței Uniunii Europene."

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei: "Raportul privind statul de drept pe care l-a publicat ieri Comisia Europeană și care spune că s-au înregistrat progrese evidente în România - aceasta este o veste bună și cu privire la următorii pași de integrare europeni și este important acest lucru, pentru că ne apărăm valorile comune. Țările care susțin valorile comune, care susțin niște politici ce nu sunt întotdeauna ușoare - trebuie ca aceste țări să primească recunoaștere pentru acești pași, trebuie să primească recunoaștere pentru ceea ce fac pentru Europa."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te