Alexandru Rafila: Nu am intrat încă în al doilea val al pandemiei. Lumea a obosit deja

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.07.2020 - 17:42
Alexandru Rafila. Foto Hotnews

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că România nu a intrat îl al doilea val al pandemiei de coronavirus, ci se află tot în prima etapă.

SHARE

„Nu aș cataloga ca fiind al doilea val. Era o situație oarecum asteptată, dar nu era asteptată dublarea numărului de cazuri.

Care este cauza? Ați fost pe stradă să vedeți? Mă uit și pe stradă, mă uit și la dezinformarea din spațiul public”, a declarat epideomiologul, într-o dezbatere Hotnews.

Alexandru Rafila a explicat că de vină pentru creșterea numărului de cazuri este și creșterea neîncrederii populației în ce transmit autoritățile.

„Există și dezinformare neintenționată, bâlbe ale autorităților. Ați văzut raportarea din weekend legat de testare. Iar publicul nu știe ce să mai creadă. Una dintre probleme este neîncrederea în autorități. Și nu e singura cauză. Lumea a obosit”, a precizat medicul.

Acesta a precizat că nu există un tratament ideal pentru COVID-19, deocamdată încă se lucrează la soluții.

„Există peste 100 de vaccinuri candidat, dar cu siguranță vom mai avea de așteptat până când un vaccin va fi și disponibil.

Sperăm să avem și noi inteligența să ne asociem unor formule care să ne permită accesul la un vaccin.

Disponilibilitatea unui vaccin în România depinde și de capacitatea noastră de a adera la diferite formule, la programe de dezvoltare. Orice țară din UE poate adera”, a menționat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că nu crede că în România există o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici.

„Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior.

Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome. Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările.

Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri.

Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.