38.000.000 lei, pensii speciale iau foștii parlamentari cu voia CCR. Daea, Dorneanu: 6.000 lei/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.11.2023 - 12:30
38.000.000 lei pensii speciale iau ex-parlamentarii cu voia CCR - Foto: Facebook

32.000.000 lei, pensii speciale, iau parlamentarii cu voia judecătorilor CCR. Daea și Dorneanu vor lua 6.000 lei / lună. CCR a declarat neconstituțională tăierea pensiilor foștilor parlamentari.

SHARE

O sumă de 38.000.000 lei, pensii speciale, iau parlamentarii cu voia judecătorilor CCR care au decis, azi, că tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Pensiile speciale ale deputaților au fost tăiate astă vară, dar, azi, CCR a decis că tăierea e neconstituțională.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că abrogarea pensiilor foştilor parlamentari este neconstituţională, precizând că, prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limită de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită.

38.000.000 lei, pensii speciale, iau foștii parlamentarii cu voia CCR

Astfel, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, privind neretroactivitatea legii şi dreptul de proprietate privată, arată news.ro

Newsweek a arătat că valoarea pensiilor speciale plătite parlamentarilor în doar jumătate de an este de 19.370.146 de lei, potrivit unui document depus la Camera Deputaților. Suma reprezintă plata a 583 de indemnizații oferite parlamentarilor.

Citește și: DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

Newsweek a dat câteva exemple de pensii speciale ale parlamentarilor. Petre Daea primea o pensie specială de 67.000 de lei pentru 3 mandate de deputat.

Valer Dorneanu primea o pensie specială de deputat ceva mai mare de 78.000 de lei.

Citește și: Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie ? Unde au muncit timp de numai 10 ani ? 

Cum a motivat CCR

”În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limită de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art.69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat”, aratp judecătorii CCR. 
 
În acelaşi timp, Curtea a mai observat că indemnizaţia pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te