Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie? Unde au muncit timp de numai 10 ani?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.11.2023 - 20:06
Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie - Foto: Freepik (Imagine cu caracter ilustrativ)

Mai mulți români vor primi 5.000 lei în plus la pensie. Este vorba de foștii parlamentari care au muncit penstru acești bani, în medie, 10 ani. CCR a decis, azi, că este neconstituțională tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

SHARE

CCR a anunțat că este neconstituțională legea prin care s-au tăiat indemnizațiile (pensiile) foștilor parlamentari, cât și a celor care îndeplinesc condițiile de vârsta pentru pensionare. 

În vara acestui an, în urma unei legi intrate în vigoare, foștii parlamentari și-au pierdut pensiile speciale. Acestea erau, în medie, 5.000 de lei, dar ajungeau și la 10.000 lei pe lună. După decizia CCR, de azi, foștii parlamentari își vor lua acești bani înapoi la pensie. Îi vor primi și retroactiv.

Decizia CCR a fost dată în urma unui proces colectiv în care au fost implicați mai mulți foști parlamentari.

Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie ?

Pensia foștilor parlamentari este asimilată unei pensii speciale. Ei au contribuit foarte puțin la suma de bani pe care o primesc ca pensie.

Foștii parlamentarii iau și o pensie contributivă pentru ceea ce au muncit anterior sau după ce au devenit deputați sau senatori.

Spre exemplu, Teodor Meleșcanu are 4 mandate de parlamentar și va primi în jur de 10.000 lei net doar pensie de parlamentar. El mai are și o pensie contributivă pentru că a muncit la Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și: Meleșcanu rămâne cu 16.000 lei/lună pensie specială după „tăieri”. A justificat crimele comuniștilor

Petre Daea are trei mandate de parlamentar. În declarația sa de avere, depusă în anul 2021, Petre Daea a scris că a primit o pensie specială de parlamentar de 7.000 lei pe lună. Suma este netă. Daea mai are și o pensie pentru cât a contribuit la sistemul de pensii de 5.000 de lei pe lună net.

Daea și Meleșcanu își vor primi pensiile speciale de parlamentari înapoi.

Citește și: EȘEC Petre Daea rămâne cu 7.300 lei/ lună net, pensie specială

Pensiile speciale ale deputaților: 8.000.000 euro pe an

Newsweek a scris că valoarea pensiilor speciale achitate unui număr de aproape 600 de foști parlamentari în doar 6 luni a fost de 19 milioane de lei sau 4 milioane de euro, potrivit unui document oficial depus la Camera Deputaților.

Citește și: DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

Un calcul simplu arată că pensia medie a fost de 5.000 de lei pe lună de parlamentar.

Nu e prima încercare de tăiere a  pensiilor speciale ale parlamentarilor

În 2021, sute de parlamentari au dat Palamentul în judecată după ce o lege a abrogat pensiile speciale ale foștilor senatori și deputați.

În iunie 2022, CCR a decis că este neconstituțională legea care a stat la baza ordinului, pe motiv că proiectul a fost adoptat în regim de urgență. Toți parlamentarii-pensionari care au contestat tăierea pensiilor în instanță au câștigat.

În 2023, PSD a anunțat, prin vocea lui Alfred Simonis, că a depus o nouă lege prin care va tăia complet pensiile speciale ale parlamentarilor.

Astăzi, însă, judecătorii CCR au admis în unanimitate Excepția de neconstituționalitate a Legii 192/2023 cea prin care au fost abrogate dispozițiile capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Astfel CCR a declarat că este neconstituțională legea prin care s-au tăiat indemnizațiile foștilor parlamentari, cât și a celor care îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare.

Procesul a fost intentat de parlamentarii Mircea Filimon, Tudoriţa Boboc și Verginica Novac. Ulterior, s-a cerut sesizarea CCR. După decizia CCR, pensiile se vor plăti retroactiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te