Opțiunea nucleară. Cât de dispus este Putin să arunce lumea într-o uriașă vâlvătaie?

DE Ion Petrescu | Actualizat: 26.05.2024 - 21:29

De la începutul agresiunii militare, de tip nazist, a trupelor putiniste contra fostei republici sovietice socialiste ucrainene, Moscova a tot amenințat comunitatea transatlantică cu posibila folosire a armelor nucleare tactice, pe teritoriul Ucrainei libere.

SHARE

În România, pe micul ecran, teribiliști, la concurență cu seniori moderați, au avansat tot felul de scenarii, mai întotdeauna concluzia finală fiind că va învinge... rațiunea și nu se va recurge – nici de către Rusia și nici de Ucraina – la folosirea, pe câmpul de luptă, a armelor nucleare tactice, cele capabile să anihileze dispozitivul de luptă al unui batalion de 500-1.000 de combatanți, cu tehnica de luptă aferentă.

„Este întotdeauna important să spunem cu voce tare că armele nucleare nu trebuie folosite în acest război“, a spus cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă desfășurată la Riga, capitala Letoniei, la care au participat prim-miniștrii celor trei state baltice - Lituania, Letonia și Estonia.

A spune este una. A reitera acest lucru este un semn ponderator, de dezirabilă înțelepciune geopolitică.

Dar viața bate filmul proiecțiilor geopolitice. 

Un respectat general al Armatei României, Constantin  Degeratu - fost consilier pentru doi președinți români post-decembriști și ex-profesor la „George C. Marshall“ European Center For Security Studies / Centrul de studii de Securitate Internațională „George C. Marshall“ din Bavaria, mă atenționa că, dacă Rusia cade pradă tentației de a utiliza arma nucleară tactică, atunci Ucraina - care oficial nu mai are arme nucleare de sorginte sovietică - poate fi dotată, de terțe țări, cu ceea ce momentan îi lipsește.  

Asta nu înseamnă că armele nucleare tactice rusești, cu rază de distrugere limitată - la o adică și de formele geografice de teren - nu ar putea fi țintite și pe localitățile urbane și rurale ucrainene. 

Sigur că, acum, după cum preciza cancelarul german, se lucrează pentru organizarea unei conferințe de pace în Elveția, care ar trebui să fie unul dintre mesajele clare către Rusia.

Olaf Scholz a mai spus că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost o greșeală și că, în loc să împartă Europa și să slăbească NATO, le-a întărit unitatea.

Pe câmpul de luptă de pe Frontul de Est, din drone se pot observa tranșeele subunităților ruse, ici-colo piese de artilerie și blindate ucrainene și ruse, plus trupuri de militari - care și-au pierdut viața în lupte anterioare - dar niciun porumbel al păcii.

Propaganda rusă insistă pe drepturile imperiale ale Moscovei asupra unor teritorii ucrainene, iar cea ucraineană pe necesitatea retragerii totale a trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul național ucrainean.

Domină ura reciprocă, iar diplomația - americană, chineză, europeană și a altor state, în mod real interesate în aplanarea conflictului militar din Europa de Est - pur și simplu este practic în... adormire, ca să fiu elegant.   

Mai nou, pe plan european au devenit tot mai stridente vocile publice care țin partea Moscovei și sunt mai puțin credibile opiniile celor care sprijină lupta demnă a apărătorilor Ucrainei independente de Kremlin.   

Obiectiv privind lucrurile, o posibilă invazie viitoare a trupelor Chinei comuniste în Taiwan, nu doar că va atrage reacția SUA - ce vor trimite acolo, în noua zonă de conflict, însuși Corpul Infanteriei Marine americane, care are deja componente dislocate în arealul limitrof - ci își va pune amprenta și pe limitarea ajutorului indirect dat de Republica Populară Chineză, pe plan militar, Federației Ruse, prin trimiterea de produse casnice - cu componente electronice reutilizabile în industria de apărare rusă.

 

PARADĂ În această fotografie distribuită de agenția de stat rusă Sputnik, președintele rus Vladimir Putin ține un discurs în timpul paradei militare de Ziua Victoriei din Piața Roșie din centrul Moscovei, pe 9 mai 2024. Rusia sărbătorește a 79-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial - Foto: Profimedia Images

Ca răspuns la schimbarea situației de securitate în urma războiului Rusiei din Ucraina, Germania a început să staționeze o brigadă de aproximativ 4.800 de soldați în Lituania. În plus, soldații germani din Divizia a 10-a blindată au participat  la un exercițiu militar important al NATO, organizat în Lituania.

Ca răpuns la situația militară tot mai încordată din vecinătatea Taiwanului,
Statele Unite ale Americii sunt în măsură să trimită două portavioane în sprijinul defensivei taiwaneze.  O demonstrație de forță militară pe care armata chineză nu are cum să o ignore.

În Taiwan- oficial Republica Chineză, țara din Asia de Est situată la joncțiunea Mării Chinei de Est și de Sud în nord-vestul Oceanului Pacific, vecină cu Republica Populară Chineză la nord-vest, Japonia la nord-est și Filipine la sud - nu se pune încă problema recurgerii la arma nucleară tactică, dar această opțiune, una de descurajare a adversarului ipotetic, a fost întodeauna pe masa celor de la Pentagon.

Drame asiatice

Asta deși țările asiatice nu au uitat dramele create pe 6 și 9 august 1945, când Statele Unite au detonat două bombe atomice peste orașele japoneze
Hiroshima și Nagasaki. Bombele au ucis între 129.000 și 226.000 de persoane, dintre care majoritatea erau civili, fiind deocamdată, singura utilizare a armelor nucleare într-un conflict armat.

În Ucraina, nimeni nu poate garanta că - în urma posibilei recurgeri de către ruși la utilizarea armei nucleare tactice pe Frontul de Est -, nu va apărea ideea unor represalii nucleare asupra Moscovei, implicit asupra Kremlinului, pentru decapitarea mașinii de război a imperialilor răsăriteni.

De altfel, turneul președintelui chinez XI Jinping în Europa a probat menținerea spiritului duplicitar al autorităților comuniste chineze, loiale dictatorului de la Kremlin și ostile ideii că prăbușirea Federației Ruse ar putea atrage și demantelarea Chinei comuniste - azi inimaginabile repere geopolitice, dar posibile realități viitoare.     

Opțiunea nucleară rusă - inițial oratorică, iar ulterior reiterată prin exercițiul ordonat de Putin în districtul militar sudic, cel destinat testării diferitelor modalități de modernizare a armatei ruse - constituie o nouă imprudență strategică a conducerii momentane a statului federal rus.

Cu iluzia propagandistică că Federația Rusă restaurează teritoriul ex-sovietic și gloria țaristă, Kremlinul ignoră, în mod constant, pericolul imploziei statalității ruse. Așa credeau și liderii sovietici în eternitatea URSS - peste care s-au așternut praful și pulberea istoriei. În vecii vecilor. Amin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

strauleanu doru duro 11 iunie 2024 14:34
#1

stie bine ca daca dai si primesti

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te