Ioan Aurel Pop, laude pentru Jandarmeria care extermina evrei în Al Doilea Război Mondial

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 02.04.2021 - 18:31
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Sursă imagine: Facebook
Mărturia unui plutonier despre ordinele date de șefii Jandarmeriei. Sursă document: Institutul Elie Wiesel
Mărturia unui plutonier despre ordinele date de șefii Jandarmeriei. Sursă document: Institutul Elie Wiesel
Ordin al Jandarmeriei din 1943, în care se precizează că mai mulți români de etnie romă vor fi trimiși în Transnistria.

Președintele Academiei Române a lăudat Jandarmeria Română pentru rolul jucat în cele două războaie mondiale, trecând sub tăcere că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, jandarmii au fost implicați în exterminarea evreilor și romilor, arată Institutul Elie Wiesel.

SHARE

Într-un discurs pe care l-a ținut în 1 aprilie, cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Ioan Aurel Pop a spus: „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă […] cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”.

Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a arătat, însă, că nici președintele Academiei Române, nici vreunul din vorbitorii care i-au urmat nu au spus nimic despre rolul pe care l-a avut Jandarmeria Română în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în exterminarea evreilor și romilor din teritoriile românești.

Citește și: De ce nu îi pedepsește România pe cei care neagă Holocaustul 

Mai mult, acuză Institutul „Elie Wiesel”, „la răstălmăcirea istoriei Holocaustului au contribuit şi imaginile care erau proiectate. Organizatorii au considerat potrivit să ilustreze evenimentul, printre altele, şi cu portretele unor criminali de război: Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat”.

Citește și: Muzeul Holocaustului și Memorialul de la Rm. Sărat, amenajate prin PNRR: circa 50 mil. euro

Institutul publică și un document din 1948, de la procesul criminalilor de război, în care un plutonier-șef povestește cum, aflându-se în nordul Basarabiei cu trupele, generalul Constantin Vasiliu le-a dat ordin soldaților „să curețe terenul de evrei”, apoi, „a luat cuvântul generalul Topor (...) spunând de asemenea că trebuie că curățim terenul de elemente periculoase, dar nici el nu a vrut să spună ce înseamnă curățirea terenului. Ultimul a vorbit colonelul Meculescu (...) precizând de această dată că evreii trebuiesc exterminați”. 

Newsweek România a publicat un dosar amplu despre exterminarea evreilor și romilor din teritoriile românești. Mai jos, un document din 1943, care arată cum Jandarmeria era implicată în deportarea romilor în Transnistria. 

Sursă document: Inspectoratul General al Jandarmeriei, Dosar 43/1943, vol. II, 8, via Romii din România și Holocaustul – Adrian Nicolae Furtună 

Citește mai multe aici: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete 

Ioan Aurel Pop nu este la primul derapaj de acest fel. În 2018, a publicat o lucrare de istorie, „Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova", în care Pogromul de la Iași, în care și-au pierdut viața aproape 13.000 de evrei, nu apare, fiind menționat doar că „la sfârşitul lunii iunie 1941 au fost executaţi 500 de evrei originari din Basarabia şi Bucovina, acuzaţi că ar fi tras focuri de armă asupra soldaţilor români şi germani”(p. 572), arăta Institutul atunci. Capitolul nu era scris de Ioan Aurel Pop, dar el a fost coordonatorul lucrării. Puteți citi mai multe aici

Anul trecut, Ioan Aurel Pop a participat la lansarea unei cărți cu texte conspiraționiste despre coronavirus, iar în ultimii ani, a avut un discurs naționalist și eurofob. 

Citește și: Cartea care neagă COVID, relansată de președintele Academiei, de Beuran și de mitropolitul catolic

Expirații din Academie. Ioan Pop și lista Brigăzii Antiemigrație. Daniel Dăianu, tehnocratul DIE

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te