Viață de ONG-ist, protector al urșilor: Gabriel Păun - 12.000 €/ lună, 7 mașini și dividende grase

DE Stelian Negrea | Actualizat: 11.07.2024 - 11:07
Gabriel Păun (dreapta) pe scena Ateneului Român la Gala Curaj organizată de Agent Green, ONG ul său. Sursă foto: Facebook

Viața de ONG -ist apărător al drepturilor animalelor este extrem de profitabilă. I-a adus lui Gabriel Păun, fondatorul Agent Green, o explozie a veniturilor salariale lunare de la 290 la 12.000 Euro în 10 ani, dividende grase și o vilă la Viena.

SHARE

Cazul tinerei ucise, în urmă cu două zile, de către un urs pe Jepii Mici scoate la lumină atât nepăsare și impotența autorităților dar și o latură nevăzută a industriei activiștilor care luptă pentru drepturile animalelor.

Citește și: DOCUMENTE Gabriel Păun, milionar din activitatea de ONG-ist pentru protecția animalelor sălbatice

Citește și: România poate ține sub control 4.000 urși, dar populația a ajuns la 8.000. 3 instituții vinovate

Viață de ONG-ist, protector al urșilor: Gabriel Păun - 12.000 €/ lună, 7 mașini și dividende grase

Fostul consilier onorific al premierului României, Florin Câțu, Gabriel Păun a câștigat consistent surfând pe noul val al apărării drepturilor animalelor care pare că leagă de mâini și de picioare autoritățile în privința ținerii sub control a numărului de animale sălbatice.

Citește și: Ultimele ore ale tinerei care a fost ucisă de urs. Declarația sfâșietoare a mamei. Cum a presimțit?

Păun este inițiatorul celebrului scandal, din urmă cu trei ani, cu ursul Arthur de la Pro TV când s-a iscat o isterie națională în jurul unui urs ce a fost  împușcat în cadrul unei partide de vânătoare.

Mai mult, ong-ul său are o serie de inițiative menite să păstreze numărul actual de urși din pădurile României considerat mult prea mare. Păun ne dojenește în interviurile pe care le acordă în presă spunându-se să învățăm să trăim frățește cu animalele pădurii. 

Anul acesta, Păun a organizat o Gală denumită Curaj în care a premiat diverși membri ai societății civile, inclusiv jurnaliști de la Pro Tv.

Meseria mea: ONG-ismul verde: 12.000 Euro pe lună

Conform unor documente fiscale consultate de Newsweek România, industria protecției mediului i-a adus lui Gabriel Păun venituri consistente, cu mult peste media salariului minim pe economie.

Astfel, în octombrie 2023, Păun a încasat de la Asociația Agent Green un venit brut salarial de 29.500 lei (5900 Euro).

Aceasta a fost media veniturilor sale lunare din acest an cu două excepții notabile: iunie și noiembrie 2023 când a încasat numai puțin de 59.000 lei (11.800 Euro) din poziția de președinte al acestui ONG.

Conform INS, salariul minim brut pe economie anul trecut a fost de 3000 de lei.

Conform datelor publice, președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă au un venit salarial lunar de circa 15.000 lei net.

Conform acelorași informații, Păun a câștigat în 11 luni din anul trecut un venit salarial brut de la Asociația Agent Green de 413.000 lei (82.600 Euro), de 265.649 lei (55.300 Euro) în 2022, de 231.491 lei (49.000 Euro)  și de 247.500 lei (54.000 Euro) în anul pandemiei.

Primul salariu al lui Păun la Agent Green a fost unul modest: de 24,5 ori mai mic decât salariul încasat în octombrie 2023 și de 49 de ori mai mic decât cel mai mare salariu încasat de la același ONG.

În ianuarie 2011, Păun încasa un venit salarial brut de doar 1204 lei (290 de Euro) de la Agent Green.

Afaceristul Păun, dividende grase

Dar Păun nu este doar ONG-ist. Este și afacerist.

A raportat către Fisc și dividende consistente dintr-un SRL pe care-l deține integral: Armona Vision SRL. De unde a încasat dividende de 265.000 lei în 2022 și de 329.740 lei în 2021.

Compania a fost înființată în 2019 și are ca obiect de activitate activități ale agențiilor de publicitate.

Curios, dar SRL-ul lui Păun a avut afaceri similare ca valoare dividendelor pe care le-a încasat din această companie.

Conform datelor Ministerului Finanțelor Publice Armona Vision SRL a avut o cifră de afaceri de doar 262.603 lei și un profit de 255.003 lei. Iar în anul anterior, afacerile au fost de 272.617 lei iar profitul de 245.422 lei.

Conform datelor fiscale consultate de Newsweek ROmânia, Păun a mai încasart venituri salariale sporadice și dintr-un alt SRL: Wild Time.

Cere în continuare donații publice

În ciuda acestor venituri consistente, pe care și le atribuie din veniturile asociației, pe care a fondat-o, Păun cere în continuare donații publice pe pagina sa de socializare pentru a plăti o serie de despăgubiri la care a fost obligat de instanțele de judecată.

Mai mult, Agent Green a organizat, luna trecută, la Ateneul Român Gala curaj în cadrul căreia a premiat o serie de reprezentanți ai societății civile printre care și jurnaliși ai postului Pro Tv cel care i-a fost extrem de aproape în scandalul ursului Arthur de acum câțiva ani unde Păun a fost vioara principală.

7 mașini și o vilă la Viena

Conform acelorași informații fiscale consultate de Newsweek România, Gabriel Păun are un garaj impresionant format dintr-un Mini Cooper, un Ford Kuga, un Volvo C70, un Opel Vectra, un Fiat Uno Sx, un Ford Fiesta și o Dacia Nova.

La capitolul clădiri stă mai prost: doar un apartament de 96 de metri pătrați în București cu o curte de 300 de metri pătrați pe Șoseaua Andronache.

Aici compensează și cu o casă pe care a declarat că o deține în apropierea orașului Viena, a cărei valoare fusese estimate la 1 milion de Euro. Acest active nu apare în declarațiile sale fiscale din România.

În plus, activistul mai deține și un procent de 15% dintr-o pășune de aproape 4000 de metri pătrați din Hunedoara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te