EXCLUSIV Vâlcov și concubina, noi afaceri în Italia. Vrea să convingă Justiția că e italian de 5 ani

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.07.2023 - 21:08

Primul popas al aventurii noastre italiene l-am făcut la reședința din Italia a fostului ministru al finanțelor publice, Darius Vâlcov. Acesta s-a refugiat, împreună cu concubina sa, la periferia orașului Milano. Noile afaceri sunt pe numele acesteia, controlul este la el.

SHARE

Odată ce treci de aglomerația infernală de pe una din șoșelele de centură ale orașului Milano, ajungi într-un cartier liniștit de la periferia acestuia, Cimiano.

Aici, într-o vilă cochetă de pe o străduță îngustă, și-a stabilit reședința sa din Italia, Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor publice.

Este aici cu concubina sa care și-a deschis o nouă afacere unde ea figurează unic asociat.

Din spate, Vâlcov controlează compania la ale cărei ședințe participă.

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

 

Vâlcov și trucul favorit al fugarilor români

Fostul primar al Slatinei și ministru al finanțelor publice a fost condamnat, în urmă cu două luni, la șase ani pentru trafic de influență și spălare de bani în dosarul tablourilor.

Anchetatorii îi găsiseră peste 100 de tablouri ascunse în pereții falși ai proprietăților sale. În plus, judecătorii au decis să-i confiște o sumă de 6,2 milioane lei, echivalentul mitei primite de Vâlcov.

Citește și: Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare, este căutat de Poliție

A ales să fugă în Italia unde s-a predat în sud, în regiunea Napoli.

Acesta este, de altfel, trucul favorit al majorității condamnaților la închisoare în România: se predau în sud, la Napoli sau Bari, dar locuiesc în nord, la sute de kilometri distanță.

Distanța dintre Napoli și Milano este de 800 de kilometri pe care-i faci în aproape opt ore la volanul unui autoturism.

Citește și: Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv, cu executare, la 3 ani și 10 luni

Vrea să convingă Justiția italiană că e italian

Dosarul său de extrădare este abia la început, având primul termen chiar săptămâna trecută.

Primul termen la Curtea de Apel din Napoli

Conform informațiilor Newsweek România, Darius Vâlcov a avut joi, 6 iulie, primul termen la Curtea de Apel din Napoli, regiune în care s-a și predat după fuga sa din România.

Și-a ales ca apărător pe același Cristian Di Giusto, avocatul tuturor infractorilor români care s-au predat în sudul Italiei, la Bari, la 250 de kilometri distanță de Napoli.

Vâlcov nu a deviat prea mult de la “canonul” clasic al majorității covârșitoare a celor 12 condamnați din România, care au ales să fugă în Italia, pe urmele cărora a mers Newsweek România.

În pledoaria din instanța italiană a încercat să convingă judecătorii că este stabilit în Italia de mai mult de cinci ani și că ar fi supus unor tratamente inumane dacă ar fi încarcerat în închisorile din România.

Trucurile lui Vâlcov

“Radicamento” adică “înrădăcinarea”, faptul că trăiesc în Italia de ani de zile,  este unul din cele mai folosite argumente de fugarii români în fața justiției italiene.

În urmă cu cinci ani, Vâlcov era, încă, consilier de stat în cabinetul premierului Viorica Dăncilă, fiind considerat premier “din umbră” și un apropiat al lui Liviu Dragnea, președintele PSD de la acea vreme.

Era chiar anul în care a primit prima sentință în dosarul în care fost condamnat definitiv.

Anterior fusese ministru al finanțelor publice.

La fel de folosit este și argumentul că în România cei 3-4 metri pătrați pentru fiecare deținut, fără a se lua în calcul toaleta și mobilierul, în care sunt încarcerați, nu respectă standardele europene și astfel vor fi supuși unor tratamente inumane.

Prima înfățișare din instanță, de săptămâna trecută, s-a finalizat cu o amânare pentru data de 20 iulie.

Judecătorii din Napoli și-au acordat timp să studieze documentele depuse de apărătorii lui Vâlcov și pe cele depuse de statul român care cere autorităților italiene să-l extrădeze pe acesta pentru a-și executa pedeapsa în România.

Citește și: FOTO EXCLUSIV Urmărit internațional, afaceristul Dragoș Săvulescu se ascunde pe o plajă

Cum să premeditezi o fugă

Vâlcov și concubina, Dumitru Andreea Elena, începuseră, oficial, încă de acum doi ani să facă afaceri în Italia.

Sau să lase impresia că au activitate, deoarece cifrele SRL-ului italian sunt mărunte în comparație cu afacerile din România în care a fost implicat Vâlcov.

Au început să se acomodeze cu viața din această țară. După ce primise o primă sentință de închisoare cu executare în dosarul în care a fost, în cele din urmă, condamnat definitiv.

Și-a găsit o casă cu etaj pe o străduță îngustă unde cu greu două mașini trec una pe lângă alta.

O vilă atipică, cu aerul unui mărunt castel de oraș, pentru zona în care este amplasată, pe Via Monteggia Giovanni Battista, și care a fost supusă recent unui proces de reabilitare energetică.

Fără să aibă o curte generoasă, vila are o terasă șic la ultimul etaj. Un burlan lung nou-nouț pleacă de la bucătăria de la parter și trece dincolo de terasă, care e înconjurată de un gărduleț de lemn pe toate laturile, pentru a împiedica eventualele accidente.

O antenă și o parabolă indică, dacă nu lipsa televiziunii prin cablu, cel puțin interesul locatarilor pentru a ține legătura cu știrile de acasă.

Aceasta este reședința lui Darius Vâlcov din Italia Foto: Newsweek România

Gratii la ferestrele reședinței italiene

Conform panoului instalat pe poarta de la intrare procesul de „efficientamento energetico” a început pe 03.09.2022 și a avut termen de finalizare 23.02.2023.

Pe motorul de căutare, Google Earth, încă apar schelele muncitorilor care au trudit la vila lui Vâlcov. Acum au fost date jos, semn că procesul este aproape de finalizare.

Imobilul are aerul unuia trecut recent printr-un proces de modernizare, în contradicție cu celelalte din zonă.

Vila are gratii la toate ferestrele, ca mai toate imobilele din zonă. Probabil un semn al existenței unei infracționalități periculoase în cartier.

Și o ironie ascunsă chiar la adresa celui care locuiește acolo și care fuge de a sta în spatele gratiilor în propria țară.

În fața vilei sunt câțiva stâlpișori de inox care să împiedice pe oricine să își parcheze mașina acolo.

O facilitate prezentă și la alte case din zonă. Trei mașini cu număr italian sunt totuși parcate în apropierea vilei lui Vâlcov.

Zonă cu multe facilități

În imediata ei vecinătate este flancată de un mic bloc de locuințe unde o locatară se uită mirată cum de cineva arată interes pentru vecinul proaspăt mutat.

La nici două minute de mers pe jos de vila lui Vâlcov găsești un parc de joacă, locul favorit al copiilor miilor de muncitori care stau în zecile de blocuri din imediata apropiere.

Vezi aici video cu împrejurimile vilei lui Darius Vâlcov

În împrejurimile apropiate ale vilei lui Vâlcov găsești o biserică, o moschee, mai multe terenuri de fotbal, o școală de arte.

O grămadă de activități pentru un fugar care vrea să-și cunoască vecinii și să învețe noi abilități sau să și le exerseze pe cele deja deprinse.

Concubina, la vedere, Vâlcov, în umbră

În această cochetă vilă de la marginea orașului Milano se află sediul companiei Darvet SRL deținută la început chiar de către Darius Vâlcov pentru ca, ulterior, după ce informația a apărut în spațiul public, să fie trecută pe numele partenerei de viață a acestuia, Dumitru Andreea Elena.

Aceasta este un fost fotomodel cu participări la diferite competiții de profil.

Între timp, compania a fost închisă.

Nu și apetitul lui Vâlcov pentru afaceri pe pământ italian.

Conform datelor de la Camera de Comerț din Milano, Dumitru Andreea a înființat pe 23.09.2020, compania Anvet SRLS, cu sediul în aceeași vilă de pe Via Monteggia Giovanni Battista.

Deși Dumitru Andreea este unic asociat, în spatele acesteia se află tot Darius Vâlcov.

Conform actelor ședinței adunării generale a asociaților acestei companii, din 25.03.2022, Dumitru Andreea semnează actele firmei în calitate de președinte și administrator unic, iar Darius Vâlcov în calitate de secretar general.

Așa cum rezultă din procesul verbal al Adunării Ordinare a Acţionarilor:

„La data de 25.03.2022, la ora 12.00, la sediul Societății din Milano, Via Monteggia Giovanni Battista 8, a avut loc, la prima convocare, adunarea ordinară a acționarilor pentru a discuta și a hotărî următoarele:

Agendă:

1. Situații financiare la 31.12.2021; rezoluţii inerente şi consecvente

2. diverse şi posibile

Potrivit statutului, directorul general, d-na Dumitru Andreea-Elena, care îl cheamă pe domnul Vâlcov Darius Bogdan să acţioneze ca secretar cu acordul celor prezenţi și prezintă organul administrativ în persoana sa.

Acţionarii, reprezentând 100% din întregul capital social de 100 Euro, sunt prezenţi prin împuternicire, după cum se arată în tabelul următor şi în situaţia actualizată a acţionarilor la Registrul Societăţii (s.r.l.).

Președintele constată și, constatând constituirea regulată a ședinței în formă totalitară, ca urmare a prezențelor menționate mai sus, și declarându-i pe cei prezenți suficient de informați asupra subiectelor de discutat, declară ședința valabil constituită și aptă să discute și să rezolve asupra subiectelor propuse pe ordinea de zi.

Având în vedere hotărârile privind primul punct de pe ordinea de zi, președintele distribuie celor prezenți o copie a situațiilor financiare și a dezvăluirii conform prevederilor art. artă. 2435-ter privind microîntreprinderile aferente anului încheiat la 31.12.2021, apoi ilustrează pe scurt conținutul documentației livrate.

Urmează o discuție aprofundată și exhaustivă, în cadrul căreia Președintele furnizează informațiile și clarificările solicitate de cei prezenți.

La finalul dezbaterii, și după ce a constatat inexistența situațiilor care împiedică dreptul de vot de către acționarii prezenți, Președintele supune la vot primul punct de pe ordinea de zi, referitor la care adunarea în unanimitate decide

*  să aprobe bilanțul contabil și informațiile ex. art. 2435-ter privind microîntreprinderile, aferent exercițiului încheiat la 31.12.2021, întocmit de Directorul Unic.

* să aprobe propunerea de acoperire a pierderii anului, egală cu -28.971 euro, după cum urmează: împrumut de acționar fără dobândă. 

* să acorde un mandat larg Administratorului Unic pentru toate obligațiile legale aferente.

după care, nefiind altceva de deliberat, ședința a fost amânată la ora 13.00, după citirea și aprobarea în unanimitate a prezentului proces-verbal.

Semnăturile celor doi apar una lângă cealaltă pentru a aproba bilanțul financiar al companiei pe anul 2021.

Afacerile italiene, mărunte față de cele românești

Anvet SRLS are un capital social de 100 de Euro și obiect de activitate declarat - activități de consultanță pentru management și afaceri.

Afacerile acestei companii sunt însă mărunte, de doar câteva zeci de mii de euro anual. Numai în dosarul tablourilor, judecătorii au stabilit că Vâlcov a luat o mită de 6,2 milioane lei (1,25 milioane Euro).

Anvet SRLS are doi angajați, dintre care unul cu normă întreagă și altul free-lancer.

În episodul următor al seriei noastre de dezvăluiri, vă vom da detalii despre cine este angajatul supriză cu normă întreagă.

B-Smart B-Rich, a la Vâlcov

În România, concubina lui Vâlcov a fost în perioada septembrie 2019-2020 membru provizoriu în consiliul de administrație al companiei Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale SA (OPCOM, piața reglementată unde se tranzacționează energia electrică vândută în România, este deținută integral de compania de stat Transelectrica).

La momentul numirii acesteia, Vâlcov nu mai era consilier al premierului Dăncilă, poziție din care își dăduse demisia în iunie 2019.  

Jurnaliștii de la G4Media au scris că una dintre mașinile pe care Darius Vâlcov o conducea în România era deținută de Dumitru Andreea.

Conform portalului www.integritate.eu al Agenției Naționale de Integritate, Dumitru Andreea Elena a fost în 2012 secretar personal al miniștrilor transporturilor, Alexandru Nazare și Anca Boagiu.

Aici și-a început la 21 de ani aventura guvernamentală.

Tatăl Andreei Dumitru, Aurel Dumitru, este consilier la Curtea de Conturi din partea PSD.

Conform registrului comerțului din România, Dumitru Andreea deține 100% din compania B-Smart B-Rich SRL din București.

Compania are obiect de activitate declarat activități de consultanță pentru afaceri și management și a avut o cifră de afaceri identică de 290.000 lei în ultimii trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te