Tudorel Toader, la volanul unui 4X4 primit de Universitatea Cuza de la SRI Iași

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 02.11.2018 - 12:43
Tudorel Toader încalcă regulile de circulație la volanul unei mașini care a fost a SRI

Mașina de serviciu a rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este un Volkswagen Touareg primit de la Serviciul Român de Informații (SRI) după alegerea lui Tudorel Toader în funcție, în 2016.

SHARE

Este vorba de aceeași mașină pe care Toader o conducea în martie 2017, atunci când a fost filmat în timp ce ieșea din Guvern încălcând regulile de circulație.

Inițial, într-o adresă oficială semnată de rectorul interimar, instituția de învățământ a mințit Newsweek România susținând că mașina ar fi fost primită de la o unitate militară din cadrul Ministerului de Interne. Ulterior, universitatea a recunoscut că o are de la SRI.  

Mașina stă parcată la Universitate

Unde dai și unde crapă: vârful de lance al PSD în disputele cu protocoalele SRI are, de aproape doi ani, mașină de serviciu de la care provine de la Serviciul Român de Informații.

În 2016, la zece luni după ce a fost ales rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a primit spre folosință, prin intermediul universității, un autoturism Volkswagen Touareg.

Aceasta a devenit mașina de serviciu a rectorului, fiind utilizată de Toader și în primele luni de mandat ca ministru al Justiției.

În martie 2017, el a fost filmat la volanul acestui Touareg în timp ce ieșea din curtea Guvernului trecând peste o linie continuă.

În prezent, autovehiculul cu numărul de înmatriculare IS 05 JUS stă în majoritatea timpului în mini-parcarea din fața Corpului A al universității ieșene. 

Citește și SRI: autoturismul cu care a circulat Toader a fost donat după ce a fost scos din uz

Rectorul interimar umblă cu ocaua mică

Inițial, Universitatea, într-o adresă semnată de rectorul interimar Mihaela Onofrei (cea care i-a lua locul lui Toader pe perioada în care acesta ocupă funcția de ministru), a susținut că ”a preluat acest autoturism fără plată de la o unitate militară aparținând Ministerului de Interne”.

Ulterior, SRI a confirmat pentru Newsweek România că a predat acest autoturism universității, pe 13 decembrie 2016, drept pentru care ne-am adresat din nou universității, întrebând și de ce ne-au transmis că au primit-o de la o unitate militară din Ministerul de Interne.

Lacunar, printr-o adresă semnată de același rector interimar, instituția a confirmat că mașina lui Toader provine de la SRI, omițând să răspundă la întrebarea cu minciuna.

SUV cedat gratis după 100.000 km

Conform SRI, Volkswagenul fusese achiziționat în 2007, de la dealerul Midocar SRL, în cadrul unei proceduri de achiziție publică, la prețul de 115.484 lei, fără TVA.

Din informațiile Newsweek România, autoturismul fusese utilizat de șeful din Iași al Serviciului. 

”Autovehiculul a fost scos din funcţiune la momentul îndeplinirii condiţiilor stabilite prin H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

În acest context, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, Serviciul Român de Informaţii a iniţiat demersurile în vederea transmiterii, fără plată, către o altă instituţie publică, a autovehiculului, potrivit dispoziţiilor pct. 3 al Anexei nr. 1 la norma sus-menţionată.

În baza pct.5 al Anexei precizate, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a solicitat autoturismul disponibilizat, iar transmiterea bunului s-a realizat pe baza Procesului-verbal de predare-primire prevăzut de pct.6 al Anexei nr.1, aprobat de ordonatorii principali de credite ai celor două instituţii şi semnat la data de 13.12.2016”, a transmis Biroul de Presă al SRI. 

În adresa în care a negat că autoturismul ar proveni de la acest Serviciu, Universitatea menționase că, la momentul predării, avea la bord aproximativ 109.000 kilometri. 

Instituția preciza că motivul pentru care apelase la această donație a fost ”economisirea resurselor financiare ale instituției”. 

La începutul lui 2017, Universitatea își estimase pentru acel an un buget de 277 milioane lei.

Citește și DOCUMENT Carta Universității „Al.I.Cuza” din Iași, respinsă pentru a-l proteja pe Tudorel Toader

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te