Șefa de la Protecția Consumatorilor a cheltuit ilegal 18.000 euro pe excursii în Singapore și altele

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.11.2019 - 16:32
Mihaela Ionescu/FOTO: newstandard.ro

Secretarul general de la Protecția Consumatorului, Mihaela Ionescu, a fost unsă președinte interimar la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor în locul lui Horia Constantinescu, cumătrul fostului premier Adrian Năstase.

SHARE

Newsweek România a scris pe larg despre controversatul secretar general al ANPC, Mihaela Ionescu, care a cheltuit ilegal echivalentul a 18.000 euro din banii instituției pe care o „patronează” în prezent. Despre cheltuirea ilegală a banilor publici nu este străin nici Paul Silviu Anghel, actual director general al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, dar mai ales un apropiat al Mihaelei Ionescu.

Cum se cheltuiesc ilegal banii publici de la ANPC

Conform rapoartelor de control, Mihaela Ionescu a prejudiciat instituția la care deține funcția de secretar general cu nu mai puțin 83.642 lei, adică echivalentul a 18.000 euro. Cea mai mare sumă, adică în jur de 10.000 euro, a fost cheltuită de Mihaela Ionescu pentru o vizită în Singapore, acolo unde a făcut un curs pentru înați funcționari publici. Conform unui raport de audit financiar al Curții de Conturi, cheltuirea banilor s-a făcut „fără bază legală, generată de deplasarea secretarului general al ANPC în Singapore, în vederea efectuării unui curs care nu corespunde priorităților în domeniul organizării și derulării programelor de formare destinate înalților funcționari publici”.

Pe lângă excursia din Singapore, Mihaela Ionescu s-a plimbat și prin țară. De exemplu, a făcut decontări pentru deplasări interne fără să prezinte documente care să justifice efectuarea deplasărilor, așa cum s-a menționat în raportul nr. 4584/15.06.2018 al instituției. Astfel, s-a constatat că Ionescu trebuie să plătească 4.295 lei prejudiciu rezultat din extinderea cercetărilor, 1.572 lei prejudiciu, 1.213 lei dobânzi și penalizări. Întreaga sumă este echivalentul a 1.500 euro.

Curtea de Conturi a constatat că Ionescu a folosit necorespunzător nu mai puțin de 336 de Bonuri Valorice pentru Carburant Auto în valoare de 16.800 lei (pentru auto B 717 WPC) și alte 32 de bonuri valorice în cuantum de 1.600 lei (pentru auto B 77 WPP), în perioada noiembrie – decembrie 2016. Valoarea cumulată a bonurilor este de 18.400 lei. La un calcul simplu, rezultă că de acești bani a achiziționat nu mai puțin 3.066 litri de motorină, adică puțin peste trei tone. În doar două luni.

Citește și: Bonus la Protecția Consumatorului: turism în Singapore

Mihaela Irina Ionescu este fosta soție a lui Cazemir Ionescu, unul dintre cei mai controversați membri ai Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și inculpat în dosarul „Mineriadei“. Și el primește lunar 3.000 de lei de la stat pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, deși are o vilă în Snagov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te