Fundația soției președintelui moldovean Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.02.2019 - 11:41

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

SHARE

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, „pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro (deschis la Victoriabank din Chișinău) al fundației «Din suflet» a intrat suma de 70.000 de euro. Numărul contului fundației, așa cum apare în documentele consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, este MD76VI022240300000223EUR. Acest număr de cont apare ca atare pe site-ul președinției moldovenești, la categoria «Prima Doamnă», unde se vorbește de fundația «Din suflet».

De altfel, «Din suflet» are o pagină dedicată pe site-ul actual al președinției moldovene."

Igor Chaika, ambasador de business în Moldova

CRJI mai arată că „suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către «Delovaya Rossiya», organizație a mediului de afaceri rus. Conform publicației electronice moldovenești Infotag, președintele moldovean Igor Dodon este un apropiat al «Delovaya Rossiya»."

Fratele lui Igor, pe lista Magnitsky

Centrul menționează și că „Igor Chaika este unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său (...).

Aceeași anchetă a FBK pomenește și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artyom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra „listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni."

Mai multe informații despre această finanțare suspectă a fundației soției lui Igor Dodon, pe site-ul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație.

Citește și: Alegeri în Moldova. Rusia preia controlul. Bucureștiul, absent

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -