Familia extinsă a ministrului Mediului, baza unei piramide financiare la europarlamentare

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 06.12.2019 - 14:18
Familia Alexa/FOTO: facebook.com

400.000 de lei dintre cei 1,14 milioane de lei decontați de la Autoritatea Electorală Permanentă de un liberal ieșean cu venituri modeste proveneau dintr-o sursă comună: familia extinsă a actualului ministru al Mediului, Costel Alexe, adică el, frații și fratele finului său.

SHARE

Povestea celei mai mari sume donate de un politician liberal în campania europarlamentarelor din mai.

Săracul aparent bogat

Au pus mână de la mână pentru binele PNL Iași la alegerile europarlamentare din acest an, într-o mișcare ce pare inspirată de șeful Organizației Județene a acestui partid, actualul ministru al Mediului, Costel Alexe.

Informația reiese dintr-un articol publicat de REPORTER DE IAȘI care a descoperit o declarație de avere rectificativă, depusă în septembrie de către consilierul județean PNL Marius Dănuț Minea. Acesta a stârnit uimire în vara acestui an, după ce Autoritatea Electorală Permanentă l-a inclus pe lista donatorilor acestui partid pentru alegerile din mai, cu suma de 1,14 milioane lei. O declarație de avere anterioară arăta că Minea nu avea terenuri, nici casă, mașini sau conturi, ci doar de returnat un credit de 35.300 lei și venituri de aproape 38.000 de lei din două surse, soția încasând doar 7.500 de lei.

S-a infiltrat și un pesedist

Misterul a fost dezlegat din ”rectificativă”, atunci când Minea a declarat restituirea banilor care fuseseră, de fapt, împrumuturi luate pe bucăți de la 20 de persoane. Anterior, în declarația de avere semnată în calitate de consilier județean, în iunie, așadar după alegeri, Minea nu menționase nimic despre aceste împrumuturi.

Verificarea numelor de pe listă arată un sistem pus la punct în vederea finanțării campaniei electorale, banii urmând a fi recuperați după alegeri, de la Autoritatea Electorală Permanentă. Un soi de campanie ”pe credit”, fără dobândă.

Mulți dintre cei care au pus umărul sunt membri PNL, dar sunt și persoane despre care nu se știa că sunt în siajul acestui partid. Există și o surpriză: Costel Grojdea, un șef de deconcentrată pus în funcție de PSD și care i-a împrumutat pe peneliști cu 47.400 de lei! În 2017, pe principiul ”funcții pentru a-i noștri”, ministrul de atunci al Muncii, Olguța Vasilescu, l-a numit pe Grojdea, pentru un mandat de 4 ani, în Consiliul de Administrație de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Tehnică IFT Iași.

A sărit și fratele finului

Circa o treime din cei 1,14 milioane de lei intermediați de Minea proveneau din filiera Costel Alexe. Acesta a împrumutat subordonatului său 100.000 de lei. Frații săi Mihai și Florin au cotizat cu 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei, iar Aurel Radu Panainte, fratele finului lui Costel, cu 150.000 de lei.

”Adevărata enigmă este dacă banii au existat efectiv. Schema poate fi sintetizată astfel: bagi 240.000 de euro în contul partidului, apoi justifici cheltuieli cu produse și servicii fictive, luând facturi de la oameni de încredere. Golești contul de 240.000 de euro, fâcând plăți efective mult mai mici. La sfârșit, statul îți decontează toată suma justificată cu facturi”, au mai scris jurnaliștii din Iași.

A primit un loc neeligibil

Cazul lui Minea nu a fost singular: o astfel de metodă a fost folosită, cel mai probabil, și la alte partide. Astfel, pe lista celor cu sume decontate de la Autoritate pentru alegerile europarlamentare mai figurau persoane a căror avere nu justifica deținerea unor astfel de fonduri uriașe.

În ceea ce-l privește pe Minea, suma sa a fost cea mai mare donată de un politician liberal în campania europarlamentarelor. El a fost și pe liste, dar pe un loc neeligibil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te