EXCLUSIV Jaful lăsat de Firea: datorii și pierderi de 40,6 milioane €, pile cu salarii de mii €

DE Petru Zoltan | 28.09.2020 - 09:36
Firea se poate apuca de strâns de pe jos/FOTO: facebook.com

Gabriela Firea a pierdut cursa pentru un nou mandat de primar general. Însă în urma ei au rămas 22 de companii înființate ilegal care au acumulat datorii de 30 de milioane euro și pierderi de 10,6 milioane euro.

SHARE

Primăria Capitalei a investit în aceste companii nu mai puțin de 818.951.730 lei, adică în jur de 168,5 milioane euro.

În primăvara anului 2017, edilul Gabriela Firea a înființat treptat 22 de companii reunite sub umbrela unui holding. Pe funcțiile cheie din toate aceste companii au fost numiți consilierii, finii și afinii primarului Firea, dar mai ales de subalternii soțului ei, Florentin Pandele de la Primăria Voluntari. Acestora li s-au adăugat consilierii locali și rudelor membrilor de partid de PSD, ALDE și PMP.

Dar înființarea companiilor a fost declarată ilegală de trei ori de instanțele de judecată din București. În primăvara acestui an, Prefectul Capitalei a atacat în instanță hotărârile prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a vrut să aduca în legalitate companiile municipale.

Manolache se laudă cu Iuliana Hodos, „fotomodelul lui Botezatu”

Toate aceste companii înființate ilegal erau supravegheate și coordonate de Direcția Guvernanță Corporativă din subordinea primarului Gabriela Firea. La șefia Direcției a fost pus controversatul Marius Manolache, fost deputat și fin al fostului premier Victor Viorel Ponta. Pe această filieră a fost angajată și Iuliana Hodos, fostă Minza, pe funcția de consilier juridic la Compania Municipală Medicală București. Se întâmpla pe 28 februarie 2018.

După alte câteva luni, Iuliana Hodos a mai prins un contract de muncă la Compania Municipală Consolidări, unde a fost încadrată pe funcția de specialist în planificarea, controlul și raportarea performanței economice. Surse din Compania de Consolidări au declarat pentru Newsweek România că, în fapt, Hodos a fost încadrată ca șef serviciu, cu timp parțial de lucru, funcție pentru care primește puțin peste 6.200 de lei brut.

Cine este Iuliana Hodos? Ea este cunoscută publicului larg drept „fotomodelul lui Botezatu“, pentru că a participat la emisiunea „Next Top Model by Cătălin Botezatu“. Apoi a fost angajată la cele două companii ale municipalității. Și, de acolo, partenera de viață a lui Marius Manolache.

Datorii de 29,8 milioane euro, pierderi de 10,6 milioane euro

Cum au gestionat Gabriela Firea și Marius Manolache cele 22 de companii din holdingul municipal? Newsweek România a analizat datele financiare făcute publice de cele 22 de companii, din care rezultă că Primăria Municipiului București a alocat pentru capitalul social al acestora nu mai puțin de 818.951.730 lei, adică în jur de 168,5 milioane euro. Bani care ar trebui să fie restituiți municipalității. Datoriile cumulate sunt de 29,8 milioane euro, iar pierderile 10,6 milioane euro. Practic, la fiecare leu alocat acesto companii, municipalitatea a pierdut 24 de bani.

4.126 de angajați la companii. Nașa lui Firea, salarii de 4.000 euro

Cele 22 de companii ale municipalității au în total nu mai puțin de 4.126 de angajați, conform informațiilor raportate la Ministerul de Finanțe. În medie, salariul în aceste companii este de aproximativ 1.500 de euro pentru fiecare angajat. De exemplu, șefa de cabinet și nașa primarului Firea, Alina Tarcevschi, a primit în 2018 un salariu de 125.379 lei pentru funcția de șefă de cabinet. De la Compania Municipală Consolidări a primit 19.441 lei pentru perioada ianuarie – mai 2019. De la ADI Termoenergetica și ADI pentru Iluminat Public, a încasat 56.962 lei, respectiv 38.389 lei. Salariul cumulat a fost de 240.171 lei. Adică puțin peste 20.000 lei pe lună, echivalentul a peste 4.000 euro lunar net.

Un alt om de încredere al primarului Firea a fost Laurenția Cătălina Gușavan, care a fost unsă pe funcția de șef serviciu la Direcția de Urmărire Lucrări Mari Infrastructură și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA. Pentru funcția publică, a primit un salariu de 123.926 lei, iar indemnizația de la compania ilegală a fost de 37.416 lei. Adică peste 3.000 euro lunar net.

Juristul lui Firea: Adrian Iordache, salarii de 5.000 euro

Toate societățile ilegale au fost înființate cu girul lui Adrian Iordache, Director Executiv la Direcția Juridică. Adică juristul șef al primăriei. Pentru obiediența sa, a fost răsplătit pe măsură. Salariul său declarat a fost de 131.640 lei, plus două indemnizații. Una de la Primăria Sector 4, condusă de pesedistul Daniel Băluță, în cuantum de 73.008 lei. Cealaltă a venit de la Compania Municipală Energetica, de la care a încasat 37.380 lei. În total 242.028 lei. Adică în jur de 5.000 euro lunar net.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te