EXCLUSIV. DOCUMENTE De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Afaceristul amenință jurnaliști

DE Petru Zoltan | 26.10.2020 - 12:39
Michael Topolinski/FOTO: capital.ro

Afaceristul canadian Michael Topolinski a amenințat că se va răzbuna direct și va da o „lecție” în urma devăluirilor făcute de revista Newsweek România despre afacerea cu cele 103 milioane de măști chinezești achiziționate de Ministerul Sănătății cu 14 milioane euro.

SHARE

În paralel, ministrul Nelu Tătaru și secretarul general Nicoleta Rusu au vrut să îl schimbe din funcție pe directorul general Bogdan Nica, șeful Direcției Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, pentru că a întocmit o „Notă” prin care îi informa pe cei doi despre neregulile apărute în derularea contractului de 14 milioane de euro semnat cu firma Naguma Medical Supply.

Principala neregulă consta în faptul că Naguma Medical Supply, controlată de afaceristul Michael Topolinski, nu respectase până pe 21 august termenele de livrare a măștilor chinezești. Între timp, dr. Bogdan Nica și-a dat demisia.

Newsweek România publică în exclusivitate „Nota” transmisă ministrului Nelu Tătaru și secretarului general Nicoleta Rusu de șeful Direcției Asistență Medicală, direcție care gestiona contractul cu Naguma Medical Supply. Afacerea cu măștile chinezești este investigată și de Direcția Națională Anticorupție.

Topolinski amenință jurnaliștii

Pe 14 octombrie, Newsweek România scria că afaceristul canadian Michael Topolinski a plătit 75.000 de euro penalități, dar a încasat 14 milioane de euro pe măștile chinezești.

A doua zi, Michael Topolinski a trecut la amenințări. Inițial, a trimis un mesaj pe WhatsApp că urmează să ne dea în judecată. „Vă informez că am cerut avocaților mei să aduge revista Newsweek și pe Petru Zoltan în procesul pe care l-am inițiat împotriva publicației Gândul în care cer daune de 10 milioane lei. Ne vedem la tribunal. Câștig mereu”, a scris Topolinski la ora 15:03.

Câteva ore mai târziu, la ora 18:46, a trimis un nou mesaj cu amenințări directe la adresa jurnalistului: „M-ați atacat fără etică pe mine și familia mea… nu uităm niciodată și dăm lecții unor oameni ca tine. Noroc, vei avea nevoie.”

Totodată, a transmis și un document din care rezultă că ar vrea 10 milioane de lei de la publicația Gândul. Cu mesajul: „Bucură-te… merită 5-10 ani”.

Newsweek România nu a făcut nici o referire la familia lui Topolinski în articolele despre contractul de achiziție de măști.

Neregulile constatate de Direcția de Asistență Medicală

În cursul săptămânii trecute, medicul Bogdan Nica a revenit din concediu medical. Pe 27 august își luase concediu pentru a fi operat de medicul Victor Costache, fostul ministru al Sănătății. Imediat cum a revenit la conducerea Direcției de Asistență Medicală, oficialii ministerului s-au apucat să-i facă documentele pentru a fi eliberat din funcție. Nu au mai apucat, pentru că medicul Bogdan Nica și-a dat demisia. Ulterior, a fost numit în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Medicul Bogdan Nica nu a vrut să comenteze.

De ce au vrut să îl schimbe ministrul Nelu Tătaru și secretarul general Nicoleta Rusu din funcție?

Pe 21 august 2020, dr. Bogdan Nica, în calitate de director general al Direcției de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, a întocmit o „Notă” prin care atrăgea atenția asupra neregulilor rezultate în urma semnării contractului cu Naguma Medical Supply.

„Termenul de șapte zile a expirat în 19.08.2020. În afara solicitării către emitentul poliței de asigurare (...) de blocare a acesteia, calcularea penalităților și solicitarea unor daune interese, consider că trebuie emisă o nouă notificare de reziliere din partea reprezentantului legal al Ministerului Sănătății, pentru încălcarea gravă a legii și prevederilor contractuale, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod necorespunzător a obligațiilor contractuale”, se menționa în Nota transmisă ministrului Nelu Tătaru și secretarului general Nicoleta Rusu.

Ancheta, ținută la sertar de Dină

Ministrul Nelu Tătaru a „amenințat” public, în repetate rânduri, că va rezilia contractul cu firma Naguma Medical Supply dacă nu va fi onorat contractul în termen. Măștile au fost livrate la aproximativ o lună după semnarea contractului, deși afaceristul Topolinski și-a asumat că le va livra în termen de șapte zile de la semarea contractului.

Mai mult, ministrul Nelu Tătaru a solicitat Corpului de Control al MS, condus de Constantin Dină, să demareze o anchetă cu privire la acest contract.

Newsweek România a cerut oficial rezultatele anchetei Corpului de Control, dar ministerul refuză să furnizeze informațiile solicitate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Constantin Dină a ajuns la șefia Corpului de Control al Ministerului Sănătății pe filieră PSD. Inițial, a fost detașat de la Direcția de Sănătate Publică la șefia Corpului de Control de ministrul Nicolae Bănicioiu, apoi ministrul Florian Bodog i-a încetat detașarea. A fost recuperat de ministrul Sorina Pintea, care l-a transferat direct pe funcția de director al Corpului de Control. Practic, Constantin Dină a ajuns pe funcția de director fără a susține vreun concurs pentru ocuparea funcției. Acum, Constantin Dină pare că a trecut în barca liberalilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te