Mama pensionară a lui Oprișan, venituri de 4.000.000 €. Baronul PSD, împuternicit să jongleze cu ei

DE Stelian Negrea | Actualizat: 23.01.2024 - 15:11
Mama pensionară a lui Oprișan, venituri de 4.000.000 € - Foto: INQUAM PHOTOS / Goerge Călin

Marian Oprișan, vicepreședintele PSD al Consiliului Județean Vrancea, a reușit să păcălească autoritățile statului cu sprijinul mamei care are venituri de 4.000.000 euro. Mașini, case, bărci. Toate sunt ale mamei. Politicianul operează pe conturile mamei ca și cum ar fi ale lui.

SHARE

La 77 de ani ani, Lucia Gherarde, are încă grijă de fiul ei, Marian Oprișan, 58 de ani, celebru politician al României, înălțat la rang de baron local de anii lungi în care a domnit cu autoritate peste un întreg județ.

A fost la butoane peste 20 de ani în Vrancea, iar cuvântul său a avut mai mereu în acest răstimp greutate și la sediul central al social-democraților, indiferent cine conducea partidul.

Citește și: Oprișan, împrumut de 1.000.000 € de la mama pensionară. Are rate de 14.000 € și venituri de 2.400 €

Doamna Lucia a fost angajată a unei fabrici de confecții și este pensionară. Locuiește la bloc, dar veniturile sale declarate la Fisc sunt de milioane de euro.  Mașinile de lux și bărcile scumpe pe care le folosește fiul sunt pe numele ei.

Este titulara conturilor sale bancare, dar fiul ei este împuternicit pe conturile acesteia. Astfel că Marian Oprișan face retrageri din conturi ca și cum ar fi ale sale.

Citește și: Oprișan a intrat în politică cu 35.000 € datorii. Azi are 2 Mercedes, 4 case și 6.000.000 lei

Newsweek România vă prezintă documente din care reiese cum Marian Oprișan își folosește mama drept paravan.

Milionară din tranzacții imobiliare și dobânzi bancare

Conform documentelor consultate de Newsweek România, Lucia Gherarde a înregistrat venituri de aproximativ 4 milioane Euro în perioada 2008-2021.

Conform propriilor declarații de avere, Marian Oprișan a avut, în aceeași perioadă, venituri salariale de 1,14 milioane lei, adică de 15 ori mai mici decât ale mamei sale.

Cea mai mare parte a veniturilor mamei lui Oprișan provind din 3 tranzacții imobiliare, din care una se remarcă cu o valoare de 9,5 milioane lei, din 2015.

Banii erau de pe urma unui teren vândut către lanțul de bricolaj românesc, Dedeman SRL. Iar Oprișan a participat la deschiderea magazinului Dedeman din Focșani în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean.

O altă tranzacție imobiliară de 2,6 milioane lei a fost făcută în 2008, și încă una, de 4,14 milioane lei, în 2017.

În rest, banii depuși la bancă i-au adus mamei lui Marian Oprișan, în 13 ani, venituri din dobânzi de peste 150 de mii de euro.

În schimb, veniturile din pensii ale doamnei Gherarde în aceeași perioadă au fost de doar 13.528 lei. 

Oprișan nu răspunde, acuză și se victimizează

Marian Oprișan nu a răspuns celor 11 întrebări ale Newsweek România legate de veniturile mamei sale, dacă se consideră sau nu beneficiarul real al acestor bani etc.

În schimb, în conversațiile de pe whatsapp cu subsemnatul se victimizează și amenință cu acțiuni în justiție: “Vă rog să vă adresați ANI, ANAF și Parchetului General (DNA), instituții care au realizat ample verificări privind averea mea și a familiei mele. Restul e can-can. Fac precizarea că v-am sunat de 4 ori și nu ați răspuns la telefon. Dacă veți minți și mă veți calomnia, ne vom vedea în fața justiției.”

Tocmai pentru că am anticipat posibile acțiuni în justiție ale domnului Oprișan, i-am solicitat, încă o dată, să ne trimită în scris răspunsurile la cele 11 întrebări. 

În continuare nu ni le-a furnizat, făcând trimiteri la Constituția României și la Legea confiscării extinse. 

Portița legală 

Oprișan știe care sunt limitele legii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Articolul 14 arată că, în privința cercetării averii unui demnitar, ANI îl poate cerceta pe acesta, pe soț sau soție și copii aflați în întreținere:

“Art. 14, alin. 5 din legea 176/2010 (5) Dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreținere, în sensul Codului familiei, evaluarea se va extinde și asupra averii soțului/soției și, după caz, asupra averii copiilor aflați în întreținere”.

Citește și: ILEGAL La stat, nevasta lui Oprișan își ascunde averea cu acordul soțului și al unui liberal

De aceea, aproape tot ce folosește Oprișan, de la case până la mașini și milioane de Euro din conturi bancare, se află pe numele mamei sale, adică persoana pe care ANI nu o poate verifica.

Nefiind persoană cu demnitate publică, mama lui Oprișan nu poate fi cercetată de ANI.

În cel mai bun caz, ar putea fi luată la puricat de o direcție de control a veniturilor persoanelor fizice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului definește termenul de beneficiar real al unei societăți comerciale:

“În sensul prezentei legi, prin beneficiar real se înţelege orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate”.

La Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) există un registru național al tuturor beneficiarilor reali ai companiilor înregistrate în România. Dar este doar pentru companii, nu și pentru persoane fizice.

Oprișan, împuternicit pe conturile mamei.

Mama pensionară a lui Oprișan are venituri de 4.000.000 €. Baronul PSD este cel împuternicit să jongleze cu ei.

Mama lui Marian Oprișan nu a ținut banii câștigați din imobiliare la saltea, ci și-a deschis conturi bancare la Bancpost SA și la Banca Transilvania. Aici a virat toate milioanele câștigate din afacerile sale imobiliare.

Conform documentelor consultate de Newsweek România, mama pensionară este titularul conturilor sale, dar fiul este împuternicit pe ele.

Mama pensionară a lui Oprișan, venituri de 4.000.000 €. Baronul PSD, împuternicit să jongleze cu ei

Mai mult, acesta face tranzacții de pe aplicația de pe propriul telefon mobil unde sunt înregistrate conturile bancare ale mamei.

În cel puțin trei tranzacții comerciale de anvergură, semnătura lui Marian Oprișan apare atât la plătitor, în locul mamei sale, dar și la beneficiar.

Într-o tranzacție bancară din 17.09.2020 (pe care o prezentăm în facsimil), Gherarde Lucia îi transferă, din contul ei de la Banca Transilvania, fiului, 600.000 lei reprezentând transfer familial.

La plătitor apare semnătura lui Marian Oprișan. Este identică cu semnătura acestuia pe documentele oficiale.

Ordin Plata 17 09 2020 Marian Oprisan Pe Contul Mamei Blurat by Stelian Negrea on Scribd

Într-o altă plată tot de 600.000 lei din 03.12.2020, din același cont, mama îi transferă fiului tot 600.000 lei. La plătitor apare tot semnătura fiului.

Ordin Plata 03 12 2020 Marian Oprisan Pe Contul Mamei Blurat by Stelian Negrea on Scribd

O nouă tranzacție și mai mare, același mod de operare.

Pe 05.10.2021, Gherarde Lucia îi transferă fiului 1.273.500 lei, iar pe ordinul de plată de la bancă apare semnătura fiului ei.

Tranzacția fusese descrisă drept “transfer familial mamă-fiu.”

Ordin Plata 05 10 2021 Marian Oprisan Pe Contul Mamei Blurat by Stelian Negrea on Scribd

Oprișan a împrumutat de la mama 1,5 milioane Euro

Conform ultimei sale declarații de avere din acest an, Marian Oprișan s-a împrumutat de la mama sa de numai puțin de 7,47 milioane de lei (circa 1,5 milioane de Euro).

O parte din aceste împrumuturi sunt chiar în tranzacțiile bancare în care Oprișan apare și la plătitor și la beneficiar.

Pe lângă împrumutul de 1.273.000 lei, luat în 2021, Oprișan a trecut că s-a mai împrumutat de la mama sa de 1.175.000 lei în 2020.

Cel mai mare împrumut de la mama sa l-a luat în acest an: 4.772.160 lei cu scadență în 2030.

Mașinile și bărcile scumpe tot pe numele mamei

Conform documentelor consultate de Newsweek România, mama are în proprietate toate mașinile și bărcile scumpe cu care se plimbă fiul.

Cele trei mașini scumpe cu care Oprișan a fost fotografiat de revistele de cancan – un Ford Shelby de circa 120.000 de Euro și un Mercedes Brabus, dar și un Nissan Navarro, s-au aflat ani de zile pe numele mamei sale.

Primul fusese achiziționat de doamna Gherase pe 18.10.2018, cel de-al doilea pe 26.08.2016, iar ultimul pe 14.12.2016.

Mama lui Oprișan mai avea pe numele ei două remorci, una marca Rema și alta Relian și două bărci de sport și agreement: Corsar 700 și Nordic 602.

Conform datelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitare Imobiliară (ANCPI), unde sunt înregistrate toate proprietățile imobiliare din România, numele mamei lui Oprișan apare menționat de nu mai puțin de 50 de ori.

Fiul nu a depășit niciodată cifra de 14 la mențiunile de la ANCPI.

Ani de zile, domeniul spectaculos de la Vităneștii de sub Măgura unde locuiește Marian Oprișan s-a aflat tot pe numele mamei sale.

Aici, pe o suprafață de aproape 12.000 metri pătrați, în spatele unor garduri înalte de peste doi metri, se află un domeniu imobiliar impozant format din cinci corpuri de clădiri.

De departe, cea mai spectaculoasă este clădirea numărul doi care se întinde pe numai puțin de 615 metri pătrați. Un singur parter imens.

Următoarele clădiri nu sunt la fel de impresionante dar tot generoase în dimensiuni: 173 , 111, 102 respectiv 81 de metri pătrați.

Un membru al PSD care a trecut pe la domeniul lui Oprișan în urmă cu câțiva ani ne-a spus că este de domeniul incredibilului.

Acest vast domeniu a figurat la ANCPI ani de zile pe numele mamei sale.

În ultima declarație de avere a vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea apare pentru prima dată această proprietate pe numele său. Achiziționată de la mama sa.

Oprișan: "Nu plec din România"

Nu numai că și-a trecut domeniul pe numele său, dar Marian Oprișan ar intenționa să-l vândă și să se mute din țară, potrivit unor surse din anturajul său.

Singura întrebare, din cele 11 pe care i le-am adresat, la care a răspuns Oprișan, a fost cea legată de presupusa sa plecare din România: “Pentru informarea dușmanilor mei politici vă anunț că nu voi pleca definitiv din România niciodată.“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te