1.000.000 lei sporuri la Instituția ce inspecta Azilurile groazei. Directorul, spor de 1500 lei/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.07.2023 - 12:21
1.000.000 lei sporuri la Instituția ce monitoriza Azilurile groazei - Foto: DIICOT

Sporurile acordate anual la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială au fost de aproape un milion de lei. Este vorba de Instituția care trebuia să monitorizeze și să inspecteze Azilurile groazei. Directorul lua cel mai mare spor de 1.500 lei pe lună.

SHARE

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) era Instituția care trebuia să monitorizeze și să inspecteze „Azilurile groazei”. Potrivit datelor obținute de Newsweek România, la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) s-au acordat sporuri de 947.224 lei într-un singur an.

DNA a făcut rețineri la una din filialele județene și anume la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov.

Năstase Andrei Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, au fost reținuți de DNA pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Vizați sunt doi funcționari de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, care au închis ochii în fața neregulilor constatate la Centrul Armonia din Voluntari.

1.000.000 lei sporuri la Instituția ce monitoriza Azilurile groazei

Potrivit documentului pe care îl publicăm mai jos, în afara salariilor, inspectorii, dar și personalul din conducerea AJPIS Ilfov, luau, incredibil, sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă. 

 

Un inspector, asemenea celor doi de mai sus, avea un salariu de 8.000 de lei, la care se adăuga un „spor pentru condiții vătămătoare de muncă” de 800 de lei. Culmea tupeului este că Directorul Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov avea un spor de condiții vătămătoare de muncă de 1.500 lei pe lună, deși el lucra din birou și din fața computerului. 

Detalii înfiorătoare

Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. Erau torturați, obligați să muncească și, de multe ori, nu primeau nimic de mâncare. Polițiștii au făcut percheziții în această dimineață în zeci de cămine private, iar bătrânii vor fi duși la spitale din București pentru îngrijiri medicale.  

Este vorba despre trei azile de bătrâni din Ilfov, unde vârstnicii erau aduși de rude pentru a fi îngrijiți, dar care erau obligați să muncească și nu primeau mâncare sau medicamente.

Membrii rețelei care este în vizorul DIICOT furau alimentele care ar fi trebuit să ajungă la bătrânii din cămine, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor, dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor.

Citește și: Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”

1.000.000 lei sporuri la Instituția ce monitoriza Azilurile groazei

În anul 2017, guvernarea PSD-Dragnea a crescut sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă oferite angajaților de la stat. Majoritatea covârșitoare a celor care iau aceste sporuri care, teoretic, le-ar pune viața și sănătatea în pericol muncesc la birou, din fața computerelor, în clădiri situate în centrul orașelor. Așa se întâmplă și în cazul directorilor sau inspectorilor din cadrul AJPIS,

Că viața nu le este pusă în pericol reiese din faptul că niciun bugetar nu renunță să vină la muncă și implicit la aceste sporuri care se acordă, deja, de cinci ani. Newsweek a scris că, după intrarea în vigoare a legii salarizării din 2017, sporurile din instituțiile publice au crescut și de 600 de ori. Aceste creșteri spectaculoase au avut loc și la Ministerul Muncii, dar și la ANPIS.

Citește și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Pe când era premier, Florin Cîțu spunea că sporurile pentru condițiile grele de muncă sunt 27 miliarde de lei și că ele se dau pentru că angajații ies din casă și vin la muncă. O creștere cu 60% a salariilor profesorilor ar costa bugetul 8 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te