Stenograme din dosarul ”azilelor groazei”. Bătrâni bătuți și umiliți: ”Băi, nu mai comenta!”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.07.2023 - 20:47
Percheziții la căminele de bătrâni Foto: Captură Poliția Română - DIICOT
Ambulanțele i-au dus pe pacienți la spital Foto: Poliția Română-DIICOT
cameră de bătrâni

Apar noi detalii tulburătoare din dosarul azilelor groazei. Bătrânii care ar fi trebuit să beneficieze de îngrijire în aceste cămine erau înfometați, bătuți și umiliți frecvent. În urma scandalului, premierul Marcel Ciolacu cere demisii.

SHARE
Peste 100 de bătrâni aflați în azilele din Ilfov erau înfometați, bătuți și umiliți frecvent de către cei care trebuia să aibă grijă de ei. 
 
Informații tulburătoare au reieșit din stenogramele din acest mega dosar.
 
În urma acestui scandal, premierul Marcel Ciolacu a cerut măsuri.

Premierul cere demisii în scandalul azilelor groazei

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Muncii, să demită conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov. El a mai cerut și demiterea conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

"Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în şedinţa de Guvern, dar atât eu, cât şi dvs, cu toţii suntem oameni şi am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă.

Oameni în vârstă, vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă.

Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit ministrului muncii ca azi, conducerea ANEPIS - Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială și a AJEPIS Ilfov să fie destituită. Conducerea AJPIS Ilfov - care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre.

Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. 

Domnul ministru o să meargă la briefing să vă arate pozele din dosar, care arată că aceste centre sunt hoteluri de cinci stele și realitatea de acolo.

Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nicio legătură cu realitatea.

Domnule ministru, toate materialele și informațiile pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei, să detaliați tot parcursul de autorizare, ca românii să știe exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de premier, un apel la Conducerea CJ Ilfov și la Primăria Sector 3 să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale pentru că aveau atribuții directe în ce privește funcționarea și calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilități.

Doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naținale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, această instituție având un corp de control. Constatăm că sunt trei instituții, una locală și două centrale, care aveau atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns.

Rog ministrul justiției să aibă discuții cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate. Aș dori de la ministrul de interne să solicite poliției clarificări de ce nu s-au luat măsuri, lucrurile fiind cunoscute de mai multă vreme.

Vreau ca și prioritate, ca toate autorităților cu atribuții de control, o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare, a centrelor pentru persoane vârstnice sau copii cu dizabilități.

Duminică solicit o întâlnire la guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii și toți cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului", a declarat Marcel Ciolacu.

Stenograme în dosarul azilelor groazei: Câte 4 felii pentru fiecare pacient

Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. Erau torturați, obligați să muncească și, de multe ori, nu primeau nimic de mâncare. Polițiștii au făcut percheziții în această dimineață în zeci de cămine private, iar bătrânii vor fi duși la spitale din București pentru îngrijiri medicale.  

Este vorba despre trei azile de bătrâni din Ilfov, unde vârstnicii erau aduși de rude pentru a fi îngrijiți, dar care erau obligați să muncească și nu primeau mâncare sau medicamente. 

Membrii rețelei care este în vizorul DIICOT furau alimentele care ar fi trebuit să ajungă la bătrânii din cămine, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor, dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor.
 
De altfel, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și a medicamentelor aduse acestora de către familii.

”Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză).

O problemă cronică existentă la toate trei centrele de îngrijire este infestarea spațiilor interioare, inclusiv a așternuturilor și a articolelor de îmbrăcăminte de către plosnițe care se hrănesc cu sânge prin înțeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor, creând o stare de disconfort permanentă beneficiarilor și fiind de natură să acutizeze patologiile preexistente ale acestora”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Martorii au povestit anchetatorilor cum le fusese redusă porția de hrană bătrânilor.

Martor: „28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5 a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie.

Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai. ,,Alina” mi-a spus să nu pun cănile pline, deoarece nu va ajunge pentru toată lumea.”

În total au fost folosite 4 borcane mici cu zacuscă, la 28 de pacienți, o felie de pâine cu parizer și ceai preparat în aceeași modalitate descrisă anterior, se arată în declarația unui martor. Acesta a spus că unii pacienți primeau ceai, alții nu. 

Un angajat le-a spus investigatorilor că ciorba rămasă la prânz era refiartă cu apă și paste și dată ca cină seara. 

Angajat: ”A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”

Godei Daniel (unul dintre patronii azilurilor groazei din Voluntari): Da, da, da, da, păi, ce, doar nu oi arunca-o!”

Stenograme din dosarul azilelor groazei: „Ăla cre' că trebuie strâns de gât”/ „I-am bătut p-ăștia de dimineață!”

În alte discuții, angajații se lăudau cum îi umileau și-i agresau pe bătrâni. 

-Și esti pe (neinteligibil)?

-Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu...

-Poate-ți trage...

-Ce să dea, că le e frică de mine!

-De îți sparge fața...

-I-am dat eu lui!

-Treaba ta...

-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui...ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur! Mă doare un cap, așa, sunt obosită, nu știu dracu...am băi de făcut, am...

-Dar când ai intrat, azi?

-Ieri, dimineață!

-Sau când?

-Ieri!

-Ieri...ieri de dimineață?

-Îhm...am astăzi, tre’ să fac curat peste tot, am băi, am...

-Și esti singură, singură?

-Păi, da! Singură, singură, eu și cu nebunii, adică!

*

-Am uitat să-ţi zic că la Martin… şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!

-Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

-Cu cearşaful, eventual…(râde)…

*

-De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă!

-Lasă-l dracu'….ho…ho…

-Ce bă, animalu' dracu'! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu', să fiți cu plămânii voștri!

-Aoleu…

-De nenorociții dracului ce…-Adă-i altă pereche, nu vezi că s-a murdărit?!...Hai tată, că vorbim!

-Când vorbim?

-Nu știu!

-Păi nu pot să mai vorbesc.

-Hai, că am treabă!

-Ai treabă…bine.

-Hai!..-Ce dracului e mă pe tine, măi animalu' dracu'! Mă, javră ce ești!

Se arată în stenogramele de la dosar citate de Digi 24.

Stenogramele din azilurile groazei. ”Cei de pe ambulață au oprit la prima curbă și i-au făcut poze”

Personalul din cămine au bătut beneficarii centrelor, potrivit referatului de arestare.

„Ulterior a fost chemată ambulanța, iar până a venit ambulanța pacienta mi-a relatat că ,,Doina’’ și ,,Cornelia” au dus-o la parter, unde au bătut-o.

Am întrebat-o pe aceasta unde a fost lovită și mi-a spus ,,cu pumnul în față” și mi-a arătat și zonele de pe corp.

Am întrebat-o ce a zis personalul de pe ambulanță, iar aceasta mi-a spus că cei de pe ambulanță au oprit la prima curbă pe dreapta și i-au făcut poze. Pacienta a precizat că a mai fost bătută de ,,Doina” și în alte dăți.”

Angajat: (se adresează într-un mod agresiv unui beneficiar): ”Băi! Tu nu mai comenta! Du-te-n spanac de aici, că nu faci ce vrei tu. Ai înțeles? (neinteligibil) geanta.

Beneficiar: (neinteligibil)

Angajat: (se adresează și zbiară la un beneficiar): Bă nu mai comenta, am zis!

Beneficiar: Te dau în judecată!

Angajat (se adresează beneficiarului): Dă-mă în judecată! Du-te-n p… mea! (neinteligibil)

Beneficiar: Ce credeți că nu pot să vă dau? (neinteligibil)

Angajat: Bă prostule, te bat de te caci pe tine.

Beneficiar: Vă dau în judecată.

Angajat (se adresează beneficiarului): Ia du-te și dă-mă în judecată, mă.

Beneficiar: Și acum vă dau.

Angajat (se adresează beneficiarului): Hai. Du-te.

Beneficiar: Hai. Să vă comportați cu mine frumos.”

„Am stors-o și a ieșit ca un vierme”

Asistentă: Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roșie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o și a ieșit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut niște poze mai concludente...

Manager: Nu intră, nu intră în piele astea!

Asistentă: eu când am început să o storc, că a făcut și puroi, a ieșit dinăuntru, am făcut poze!

Manager: Trimiteți pozele să le văd, dar nu cred, că astea nu intră în piele (ploșnițe)!

Asistentă: Cred că pe mâna ei a murit vreo muscă sau, mă rog, că ea se și scarpină, ai văzut că mâna ei e neagră, partea aia, că ea nu o mișcă, o mută cu cealaltă!

Citește și: Angajaţii unor cămine de bătrâni arestați pentru sechestru, agresiune și șantaj

Manager: Da…

Asistentă: Și cred că s-a frecat acolo, partea proastă e că mâna e foarte roșie, arde, acum îi pun comprese și am stors c…. ăla de insectă care a fost, a ieșit un pic, dar a ieșit, na, nu știu, eu cred că muscă a fost, Dumnezeu știe. 

Deci, i-am chemat și pe ei, pe bune, m-am speriat un pic. Eu o să-i pun comprese în continuare, nu cred că o să fie neapărat nevoie de antibiotic, nu are febră, nu are tensiune, nu are nimic.

Ea zice că de câteva zile e așa, dar ea dacă mâna aia nu o simte deloc, nu își dă seama cum e, a văzut-o că se scarpină, că s-a scărpinat, deci, se vede clar că s-a scărpinat, a spus și ea că s-a scărpinat, a usturat-o, dar nu știe să spună cum a usturat-o, ce și cum, în ce fel (neinteligibil)”.

DIICOT a descins în azilele groazei. Zeci de ambulanțe trimise să ducă bătrânii la spital

”La data de 04.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare  31 de  mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.  

Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în   obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei”, a transmis DIICOT. 

Citește și: DIICOT, 24 de inculpaţi reţinuţi pentru exploatarea în Voluntari a unor persoane în etate

26 de suspecți în cauză și 15 martori au fost duși la audieri la sediul DIICOT.

Investigațiile au fost declanșate ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Poliției Capitalei și I.P.J. Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Având în vedere particularitățile cauzei, la unele adrese unde s-au efectuat percheziții domiciliare, alături de polițiști au fost trimiși medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul  Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care au asigurat și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

”Este  vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă”, a transmis DIICOT.

 O zi mai târziu, judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, au dispus arestarea preventivă a 4 inculpați, arestarea la domiciliu a 11 inculpați, măsura controlului judiciar față de 6 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile și continuarea cercetărilor cu 3 inculpați în stare de libertate.

În cursul acestei zile, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au formulat contestație față de încheierea prin care s-a dispus măsura arestului la domiciliu, controlului judiciar și continuării cercetărilor cu inculpați în stare de libertate.

Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni, scrie Libertatea.

Cristina Dumitra se află sub control judiciar fiind însărcinată în 7 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te