Vikingii folosesc banii lui Putin pentru a tripla producția de obuziere Bohdana pentru Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.09.2024 - 11:46
Vikingii folosesc banii lui Putin pentru a tripla producția de obuziere Bohdana pentru Ucraina - Foto: Profimedia images
Vikingii folosesc banii lui Putin pentru a tripla producția de obuziere Bohdana pentru Ucraina - Foto: Profimedia images

Vikingii folosesc banii lui Putin pentru a tripla producția de obuziere Bohdana pentru Ucraina. Copenhaga și Kievul colaborează deja pentru triplarea producției de obuziere Bohdana, folosind chiar banii "înghețați" de la Vladimir Putin.

SHARE

Danemarca a reușit să tripleze producția de obuziere ucrainene 2S22 Bohdana, beneficiind de sute de milioane de euro proveniți din activele rusești sechestrate în băncile daneze, a anunțat ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.

Vikingii folosesc banii lui Putin pentru a tripla producția de obuziere Bohdana pentru Ucraina

Poulsen a declarat că, datorită acestei "finanțări inovatoare", livrarea obuzierelor Bohdana a crescut de la șase la optsprezece unități pe lună. 

Obuzierele Bohdana, dezvoltată de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) după invazia parțială din 2014, sunt echipate cu un tun de 155 mm și sisteme electronice de control al focului de ultima generație, având astfel o performanță superioară sistemelor rusești similare.

La Summitul Strategiei Europene Yalta de la Kiev, Poulsen a precizat că discuțiile între oficialii danezi și ucraineni au început în martie, iar până în iulie, Danemarca a plasat comanda pentru livrarea celor optsprezece sisteme Bohdana.

Citește și: Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu Storm Shadow, fără acordul SUA

"Lucrurile se mișcă cu o viteză uimitoare", a afirmat Poulsen, potrivit KievPost.

Danemarca, prima țară NATO care investește direct în producția de armament din Ucraina

Această acțiune face din Danemarca prima națiune NATO care investește direct în producția de armament din Ucraina, marcând un precedent important în sprijinul industriei de apărare ucraineană. De asemenea, Bohdanele fabricate în Ucraina vor fi reparate și întreținute local, reducând semnificativ costurile și timpul necesar pentru întreținerea lor.

Citește și: NATO: Aliaţii să decidă individual privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de către Ucraina

Fondul de 1,3 miliarde de coroane (193 milioane de dolari) gestionat de Danemarca a fost crucial pentru această inițiativă. Acest fond face parte dintr-un total de aproape 3 miliarde de coroane (447 milioane de dolari) constituite din active rusești înghețate. La începutul anului 2024, Bruxelles-ul a delegat Danemarcei responsabilitatea de a investi aceste resurse în producția de armament ucraineană.

Danemarca este printre primele state care au oferit avioane de luptă F-16. 

Recent, Ucraina a început să fabrice și muniție de 155 mm intern, ceea ce reprezenta un blocaj major în producția de arme. Oleksandr Kamyshin, consilier pentru producția de apărare al președintelui Zelenski, a declarat că producția de arme ucrainene s-a dublat de la începutul invaziei, iar până la sfârșitul anului 2024 se așteaptă o triplare a producției.

„Cel mai important lucru pentru Ucraina este să stabilească producția regulată de obuze de 155 mm conform standardelor NATO”, a declarat Agil Rustamzade, expert în arme militare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te