VIDEO SUA arată cât timp i-au antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.08.2024 - 08:17
SUA arată cât timp i-a antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA arată cât timp i-a antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA arată cât timp i-au antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina. SUA dau un exemplu de pregătire a personalului pentru sistemele de apărare aeriană Ptriot, care ridică o mulțime de întrebări referitoare la livrarea „imediată” pentru Ucraina.

SHARE

 SUA arată cât timp i-au antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina.

SUA au fost nevoite să-i antreneze pe români timp de șase luni să tragă cu complexul sistem Patriot.

SUA arată cât timp i-au antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina

În luna iunie a acestui an au avut loc exerciții de apărare aeriană ale țărilor membre NATO sub numele de cod Rammstein Legacy, în cadrul cărora, în special, armata română a efectuat al doilea tir de antrenament din istoria sa folosind complexul Patriot.

Echipajele aeriene și forțele terestre din 20 de țări NATO au luat parte la un exercițiu integrat de apărare aeriană și antirachetă (IAMD) numit Ramstein Legacy. 

Personal militar din întreaga alianță s-a îndreptat către România și Bulgaria pentru a participa la exercițiu.

Ramstein Legacy este cel mai important exercițiu IAMD al NATO și permite țărilor membre să își testeze capacitățile de comandă și control, avertizare timpurie aeriană și capacitățile de tragere cu arme ale sistemelor de apărare aeriană.

În timpul acestor trageri, operatorii români au folosit interceptori PAC-2 pentru a lovi ținte aerodinamice și au doborât cu succes două ținte aeriene ce simulau rachete de croazieră inamice, potrivit Defense Express.

S-a arătat că, în pregătirea acestor exerciții, SUA au petrecut șase luni cu operatorii români pentru ca aceștia să poată folosi cu succes complexul Patriot, susține portalul polonez ZBiAM.

S-a specificat că cele șase luni au fost alocate pregătirii personalului doar uneia dintre cele patru baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot pe care România le-a primit deja din SUA. Primul a fost livrat în 2020.

„Se ridică pe bună dreptate întrebarea de cât timp ar putea avea nevoie românii pentru a instrui personalul și a pune în funcțiune toate unitățile Patriot disponibile, cu amendamentul că România a promis să predea o baterie Ucrainei”, scrie Defense Express.

Iar exercițiile armatei române au avut loc cu participarea SUA.

Cursul de pregătire al armatei ucrainene pentru a folosi bateria „Patriot” a durat două luni, dar antrenamentul depinde de ce tipuri de rachete au fost folosite de operatorii care manevrează sistemul.

Citește și: 2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”

România a folosit și rachete sol-aer MIM-23 Hawk cu rază medie de acțiune și S-75M3 „Volhov” din perioada sovietică.

Analiștii militari ucraineni pun problema, având în vedere exemplul României, aducerii unor instructori din SUA pentru operatorii ucraineni și români. 

Citește și: România donează un sistem Patriot operațional Ucrainei. Când pleacă la luptă și ce primim la schimb?

Cert este că, cererea imediată din parte Ucrainei a sistemelor Patriot pentru a apăra eficient cerul de atacurile rușilor nu poate avea o rezolvare rapidă.

Deinde de intensitatea programului de pregătire și de prioritatea în implementare pentru toate cele trei părți, adică în acest caz armata SUA, a Ucrainei și a României.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te