MApN a finalizat licitația pentru sistemele antiaeriene cu rază mică și a celor cu rază foarte mică, SHORAD/VSHORAD, și urmează să semneze contractul. După ce acestea vor ajunge operative se va putea spune că Bucureștiul are apărare antiaeriană.
După ce SUA a sistat livrările de muniții, stocurile de arme ale Ucrainei se vor epuiza probabil până la sfârșitul verii, iar rachetele antiaeriene s-ar putea termina într-o săptămână sau două.
După ce va fi semnat contractul de 1,9 miliarde euro pentru rachete antiaeriene SHORAD-VSHORAD (Apărare Aeriană cu Rază Scurtă și Foarte Scurtă) MApN își va putea organiza apărarea în trepte împotriva țintelor aeriene.
Amiralul Rob Bauer, fost șef al Comitetului Militar al NATO, a fost întrebat de Die Welt cum se poate apăra Europa unei Rusii războinice: „Rachetele iraniene lovesc în prezent Israel. Rusia are rachete cu un design similar. Ar fi Europa capabilă să respingă astfel de atacuri?”
Contraamiral: Nu avem sistemele antiaeriene, trebuie schimbat AKM-ul, iar cu muniția stăm prost. România nu stă rău conform datelor oficiale la cheltuieli militare dacă luăm ca reper țările din jur, dar militarii se plâng încă de dotări vechi, mult depășite fizic sau moral.