FOTO Urgie după uraganul Eta, în America Centrală. Cel puțin 27 de oameni și-au pierdut viața

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.11.2020 - 10:10
Foto: bangkokpost.com

Furtuna Eta a provocat joi noi inundaţii în America Centrală, unde bilanţul deceselor a ajuns la cel puţin 27, deşi autorităţile estimează că ar putea fi mult mai mare, informează DPA.

SHARE

Eta a atins ţărmul cu puterea unui uragan marţi, pe teritoriul Nicaragua, după care a pătruns în Honduras miercuri, retrogradată la rangul de depresiune tropicală.

Cele 27 de decese au fost înregistrate în Honduras, Guatemala, Panama, Costa Rica şi Nicaragua.

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a spus că alte 50 de persoane e posibil să-şi fi pierdut viaţa după ce 25 de case s-au prăbuşit sub o alunecare masivă de teren produsă în San Cristobal Verapaz, în regiunea centrală a ţării.

Guvernul din Honduras a lansat un apel rezidenţilor pentru a părăsi urgent regiunile din nord-vest ameninţate de o revărsare ''catastrofică'' a râului Ulua.

Nivelul apelor a urcat deja peste cel înregistrat în timpul uraganului Mitch din 1998, care a dus la moartea a cel puţin 9.000 de persoane pe teritoriul Americii Centrale, a precizat administraţia prezidenţială pe Twitter.

Forţele de securitate şi echipele de salvatori au folosit bărci cu motor şi elicoptere pentru evacuarea rezidenţilor, unii dintre aceştia fiind nevoiţi să se urce pe acoperişurile propriilor case.

Preşedintele Honduras, Juan Orlando Hernandez, a făcut un apel la cetăţi pentru a respecta indicaţiile autorităţilor şi a-şi ''proteja vieţile''.

Autorităţile au ordonat evacuări în regiunile sudice ameninţate de apele învolburate ale râului Choluteca.

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a decretat starea de urgenţă în nouă regiuni, spunând că oamenii sunt salvaţi ''din copaci şi de pe acoperişurile caselor''.

În Puerto Barrios, pe coasta estică, în decursul a zece ore a căzut o cantitate de precipitaţii similară cu cea corespunzătoare unei luni întregi în această perioadă a anului, potrivit preşedintelui. Circa 60% dintre cei 100.000 de rezidenţi ai oraşului au locuinţele inundate.

Un număr de 13 persoane şi-au pierdut viaţa în Honduras în alunecări de teren sau după ce au fost luate de curenţi în timpul inundaţiilor, au precizat inspectorul general al departamentului de pompieri, Marco Antonio Artica, şi reprezentanţi ai poliţiei.

Agenţia pentru gestionarea dezastrelor din Guatemala, CONRED, a raportat cinci decese.

În Panama, au murit cinci persoane în timpul inundaţiilor şi alunecărilor de teren din provincia Chiriqui, a precizat guvernatorul acesteia, Juan Carlos Munoz.

Trei persoane sunt date dispărute în Guatemala şi două în Panama.

În estul Costa Rica, un cuplu şi-a pierdut viaţa după ce o alunecare de teren le-a lovit locuinţa, potrivit cotidianului La Nacion.

În Nicaragua, doi mineri au murit marţi, când o alunecare de teren a lovit mina în care lucrau.

Eta a provocat de asemenea pagube materiale de proporţii în regiune.

A provocat valuri înalte în arhipelagul columbian San Andres şi Providencia, unde peste 60 de locuinţe şi sedii comerciale care deserveau turişti au fost distruse sau avariate, potrivit postului de televiziune Caracol.

Zeci de arbori doborâţi au blocat drumurile, iar în arhipelag a fost declarată stare de calamitate publică.

Potrivit prognozelor, Eta ar urma să se intensifice din nou în timp ce se îndrepta vineri către Marea Caraibilor.

''Precipitaţiile vor duce la viituri catastrofale, care pot pune vieţile oamenilor în pericol, alături de alunecări de teren în regiunile înalte din America Centrală'', a precizat Centrul Naţional pentru Uragane din SUA.

''Viituri şi revărsări de râuri semnificative şi periculoase s-ar putea produce în Insulele Cayman şi Cuba'', a avertizat acesta.

Ploi torenţiale au fost de asemenea prognozate în Jamaica şi în sud-estul Mexicului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te