Un interlop italian urmărit international, îndrăgostit de o româncă, a fost prins cu focuri de armă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.01.2023 - 10:05
Federico Putorti / Foto: Facebook

Un italian urmărit international s-a stabilit într-o comună din România şi l-a ameninţat pe reţelele de socializare pe un ofiţer Antidrog din Oradea. S-a întors în Italia, unde a fost arestat în urma unei acțiuni complicate, a evadat, dar a fost prins din nou.

SHARE

Federico Putorti, un italian de 35 de ani rezident în comuna Sântandrei, urmărit internaţional de autorităţile din două state, inclusiv de România, şi care l-a ameninţat pe reţelele de socializare pe un ofiţer Antidrog din Oradea, care a coordonat ancheta împotriva lui în România, unde a fost prins traficând droguri de risc şi mare risc, a fost prins în Italia, în decembrie 2022, după o acţiune complicată, în timpul căreia fugarul a reuşit să evadeze şi a fost capturat, din nou, cu focuri de armă.

„Şi tu, Rareş Buştean, tu eşti mereu în gândurile mele, vei fi primu... Promis de Calabria!”, a scris Federico Putorti pe contul său de Facebook, unde publica fotografii şi filmuleţe din călătorii prin staţiuni de lux, îşi lua peste picior urmăritorii şi îi acuza pe procurori şi poliţişti de corupţie şi măsluirea dovezilor, ba chiar făcea demonstraţii de mânuire a pumnalului.

Citește și: Guvernul din spatele gratiilor. 23 de miniștri condamnați după 1989. Au luat de 90 ani de închisoare

Presa italiană a informat că Federico Putorti a fost prins, în decembrie 2022, chiar în oraşul său natal, Reggio Calabria, din regiunea Calabria, situată în sudul Italiei, în urma unor informaţii transmise poliţiştilor italieni de către colegii lor din organizaţia Interpol, care identificaseră un număr de telefon mobil folosit de fugar şi descoperiseră că acesta era în Italia.

Investigaţiile ulterioare ale carabinierilor italieni au confirmat informaţiile, indicând că Putorti se afla în oraşul său natal, motiv pentru care, pe 12 decembrie, s-a decis capturarea lui.

Federico Putortì a fost reperat în acea zi în centrul istoric al Reggio Calabria, iar când i-a văzut pe agenți, a încercat să fugă, dar a fost blocat. Bărbatul avea acte de identitate false, pe numele unui cetăţean român, relatează bresciatoday.it.

Povestea nu s-a terminat, însă aici, căci înainte să fie transferat la închisoare, Putorti s-a plâns de dureri la braţ, şi a fost dus la spital. Acolo, imediat ce poliţiştii i-au scos cătuşele pentru a permite medicilor să-l examineze, bărbatul a reuşit să evadeze.

Citește și: Și la universitățile Yale, Stanford și UCLA se intră pe șpagă. Cât e „bursa” mitei pentru beizadele

Pentru a-l prinde, din nou, mai multe echipaje de poliţie au organizat filtre pe şosele şi au percheziţionat locuinţele apropiaţilor italianului, concentrându-se asupra cartierului în care locuiesc rudele acestuia.

Acesta a fost găsit după 24 de ore, chiar în timp ce încerca să ajungă la o rudă. Dar nu s-a lăsat prins uşor, fiind urmărit şi oprit în final cu focuri de armă de agenţii echipei mobile, care l-au încătuşat şi l-au depus în Arestul Poliţiei.

Violentul interlop italian Federico Putorti s-a îndrăgostit de o bihoreancă. A fost prins cu droguri în 2020

Federico Putorti are un cazier stufos, cu fapte violente comise încă din tinereţe, în Italia, unde a fost implicat în răfuieli sângeroase, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme sau obiecte folosite la atacuri şi a fost prins conducând drogat, numele lui apărând şi în unele investigații ale celebrei Direcţii Antimafia (DDA) din Milano, deoarece tatăl său a fost în contact cu membri de frunte ai „Ndranghetei din Reggio”.

Putorti s-a stabilit în România după ce s-a îndrăgostit de o bihoreancă, şi a pozat o vreme în om de afaceri serios şi tată iubitor, însă a fost prins, în 2020, cu ajutorul unor investigatori şi colaboratori sub acoperire ai poliţiştilor Antidrog, traficând cannabis şi amfetamină, relatează ebihoreanul.ro.

El a fost arestat preventiv şi trimis în judecată din spatele gratiilor pentru trafic internațional de droguri. A fost eliberat, însă, în primăvara anului 2021, sub control judiciar, măsură pe care a încălcat-o. A fugit din ţară şi nu s-a mai întors, motiv pentru care, în mai 2021, a şi fost arestat, din nou, în lipsă, şi inclus pe lista urmăriţilor a Poliţiei Române. 

Bărbatul mai avea un mandat European de arestare pe numele său, emis tot în 2021 de procurorii din Germania, unde a închiriat un bolid şi nu l-a mai returnat, însă care nu a mai fost pus în aplicare, până la finalizarea afacerilor judiciare din România.

Putorti, condamnat la 4 ani şi 1 lună de pușcărie în România

Putorti a fost condamnat pe 28 noiembrie 2022 de Tribunalul Bihor, la 4 ani şi 1 lună de detenţie, sentinţă rămasă definitivă pe 28 decembrie, anul trecut, pentru că italianul nu a mai atacat-o. La această pedeapsă se mai adaugă una încasată în ţara natală, unde a primit o pedeapsă de 2 ani de detenţie pentru bancrută frauduloasă, fals şi ultraj la un funcţionar public.

Legislaţia internaţională, în astfel de situaţii, prevede că Putorti va rămâne să-şi ispăşească pedeapsa încasată în ţara natală, iar cea din România va fi transmisă în Italia, unde va parcurge un nou proces, pentru a fi recunoscută de instanţele naţionale italiene. "În cazul în care hotărârea este recunoscută în Italia, pedepsele se supun procedurilor de contopire, şi se dă o singură pedeapsă care le cuprinde pe ambele, pe care o va executa acolo", explică procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean. 

După ameninţările la adresa poliţistului Antidrog din Oradea, Putorti s-a ales, însă, cu un nou dosar penal aflat în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru care, spune Vălean, procurorii vor solicita să fie predat, temporar, ca să poată fi audiat. "Este o procedură obligatorie, pentru finalizarea anchetei"; explică şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te