The New York Times. Turcia ascunde numărul morților de COVID-19

DE Octavia Constantinescu | 21.04.2020 - 18:39
Sursă: Getty

Datele culese de The New York Times (NYT) din înregistrările de decese de la Istanbul indică faptul că Turcia se confruntă cu un număr de decese mult mai mare din cauza coronavirusului decât sugerează cifrele și declarațiile oficiale.

SHARE

Orașul a înregistrat peste 2.000 de decese în plus decât se așteptau în perioada 9 martie - 12 aprilie, pe baza unor medii săptămânale din ultimii doi ani, mult mai mult decât au raportat oficialii pentru toată Turcia în acea perioadă.

Deși toate aceste decese nu sunt neapărat cauzate de COVID-19, numerele indică un salt izbitor în cazuri mortale care a coincis cu debutul epidemiei, un indicator preliminar care este folosit de cercetători pentru a evalua consecințele pandemice în timp real.

Chiar și potrivit numărului oficial, cazurile confirmate în Turcia au crescut până la peste 90.000 până luni, ridicând Turcia deasupra Chinei, ca cea de a șaptea țară cea mai afectată din lume. Decesele au ajuns la 2.140, oficial.

Guvernul susține că a acționat rapid, oprind cursele aeriene și trecerea frontierele cu cinci dintre cele mai afectate țări, în februarie. Școlile, restaurantele și barurile au fost închise la mijlocul lunii martie, când a fost confirmată oficial prima infecție.

Dar până atunci, potrivit statisticilor compilate de The New York Times, răul se produsese deja.

Guvernul a anunțat primul deces de Covid-19 la 17 martie. Dar statisticile întocmite de NYT sugerează că, chiar și în acea perioadă, numărul de decese în Istanbul a fost deja considerabil mai mare decât mediile istorice, un indiciu că virusul acționase cu câteva săptămâni mai devreme.

Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a încercat în repetate rânduri să liniștească populația, anunțând că mănâncă o lingură de melasă de mure în fiecare dimineață pentru a stimula sângele.

Totuși, a introdus măsuri treptate de distanțare socială, restricționarea călătoriilor interne și a cerut populației cu vârsta peste 65 de ani și sub 20 de ani să stea acasă.

Însă, în efortul de a menține cel puțin o parte din economie funcțională, a evitat să ordone blocaj complet la nivel național.

O prăbușire economică ar însemna dezastru pentru președinția sa. Popularitatea sa a avut mult de suferit din cauza unei economii considerată de mulți analiști falimentară și a șomajului ridicat, chiar înainte de pandemie.

De aceea, Palatul prezidențial a desfășurat o campanie de propagandă atent orchestrată, asigurându-se că rapoartele de la spitale nu apar „neverificate”. Medicii care au vorbit pe rețelele de socializare au fost mustrați, iar 410 persoane au fost reținute în martie pentru postări „provocatoare și abuzive”.


Infecțiile s-au răspândit, mai ales în Istanbul și Izmir, orașe mari cu conexiuni internaționale de afaceri și turism.

Decesele din Istanbul în perioada de cinci săptămâni între 9 martie și 12 aprilie au fost cu aproximativ 30% mai mari decât mediile istorice, a descoperit NYT.

În primele două săptămâni ale lunii aprilie, cele mai recente cifre disponibile, decesele din Istanbul au fost cu aproximativ 50 la sută mai mari decât media, creștere ce pare clar legată de epidemie, a declarat Stephane Helleringer, demograf la Universitatea Johns Hopkins.

De altfel, multe țări europene au încearcat să-și îmbunătățească statisticile de decese, pe care acum le recunosc „incomplete”.

Descoperirile NYT au fost susținute de Onur Altindag, profesor asistent de economie la Universitatea Bentley, care a publicat date din zece orașe din Turcia, comparându-le cu statisticile din ultimii patru ani.

Istanbul, un oraș de 16 milioane de locuitori, a avut 60% din cazurile confirmate de Covid-19 la 1 aprilie, declara dr. Fahrettin Koca, ministrul Sănătății, într-una dintre puținele statistici prezentate de minister.

Asociația Medicală Turcă, o asociație profesională independentă cu aproximativ 120.000 de membri, a solicitat mai multă transparență, ceea ce ar putea ajuta medicii să înțeleagă mai bine boala.

Asociația a prezentat 22 de întrebări ministrului săptămâna trecută, solicitand date despre cazuri, demografia persoanelor infectate și detalii despre numărul personalului medical care s-a îmbolnăvit. Încă nu a primit răspunsuri.

La 10 aprilie, Turcia a început să aplice blocarea în weekend în 31 de zone metropolitane. Marți, Turcia a anunțat un alt blocaj, de patru zile, în 31 de provincii, începând cu 23 aprilie, ca parte a măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus.

Avizul de blocare, trimis într-o circulară de către Ministerul de Interne guvernatorilor provinciilor, a fost comandat în capitala Ankara, Adana, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon, Van și Zonguldak.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te