Scheletul unuia dintre cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ, expus la Londra: Avea 37 m

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.03.2023 - 20:40
Schelet dinozaur - Foto: Trustees of the Natural History Museum

Scheletul animalului de 37,2 metri - un titanozaur numit Patagotitan mayorum, "Titanul din Patagonia" - a intrat în sala de expoziţii a Muzeului de Istorie Naturală din Londra.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

A trăit în Patagonia în urmă cu aproape 100 de milioane de ani şi mânca 130 de kilograme de vegetaţie pe zi: un mulaj al unuia dintre cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ va fi expus la Londra începând de vineri, o premieră în Europa.

Scheletul unuia dintre cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ, expus la Londra: Avea 37 m

Dacă ar fi avut gâtul ridicat, dinozaurul ar fi fost de mărimea unei clădiri de cinci etaje, susţin cercetătorii.

Replica titanozaurului îşi stabileşte reşedinţa în aceeaşi sală a muzeului unde a fost expus până în 2017 popularul "Dippy", celebrul mulaj al unui diplodocus.

Citește și: Victoraș Micula nu consumă sucurile care-i îmbogățesc familia: Nu îmi plac. Vi le-am dat să fac bani

Demontarea dinozaurului "Dippy", care trona în sala centrală a muzeului din 1979, a provocat un val de tristeţe în rândul vizitatorilor, care au lansat petiţia "Salvaţi-l pe Dippy". El a fost înlocuit cu scheletul unei balene albastre, denumit "Hope".

Noul schelet expus este o replică a unuia dintre cei şase titanozauri - unul dintre cei mai mari dinozauri care au existat pe Terra - descoperiţi după ce un fermier argentinian a observat un os uriaş care ieşea din pământ în 2010. Săpăturile au durat apoi până în 2015.

"Au descoperit în pământ un cimitir cu şase animale diferite", a declarat pentru AFP Paul Barrett, responsabil ştiinţific al expoziţiei. "Pe parcursul a aproximativ trei ani, au excavat toate aceste oase şi au putut dezvălui că au descoperit un nou tip de dinozaur gigantic, unul dintre cele mai mari animale care au păşit vreodată pe pământ", a explicat el.

Dinozaurii descoperiţi au trăit în pădurile din ceea ce este azi Patagonia în urmă cu 95-100 de milioane de ani, în perioada Cretacicului Târziu.

Citește și: O familie de români a murit în mlaștinile din Canada în timp ce încerca să intre ilegal în SUA

Potrivit cercetărilor, aceste ierbivore gigantice cântăreau aproximativ 57 de tone, aveau un gât imens, o coadă lungă şi un necesar zilnic de hrană de 130 de kilograme de vegetaţie.

Oamenii de ştiinţă cred că toate cele şase animale au murit în acelaşi timp, fără să ştie de ce.

"Nu ştim de ce au murit (...) S-ar putea să fi fost luate de o inundaţie. Sau ar fi putut fi ucise de o altă problemă de mediu, cum ar fi o secetă", a declarat Barrett, adăugând că sunt în curs de desfăşurare cercetări pentru a afla cauza morţii dinozaurilor.

După descoperirea din Argentina, experţii au făcut scanări 3D ale fiecărui dinozaur pentru a crea replici din răşină de poliester şi fibră de sticlă, pe care le-au montat apoi pe o structură de oţel.

O companie canadiană a avut nevoie de peste şase luni pentru a realiza giganticul mulaj, plecând de la zeci de oase fosile excavate din sit.

Citește și: Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea victimelor din orașul Bucea: „Umanitatea va învinge”

Oasele reale ar fi fost mult prea grele pentru a fi expuse, dar faptul că este vorba de replici permite vizitatorilor să atingă mulajul.

Replica a ajuns la Londra în 32 de cutii separate, ceea ce înseamnă că "fiecare piesă a trebuit asamblată ca un puzzle gigantic", a povestit Sinead Marron, de la Muzeul de Istorie Naturală.

Potrivit acesteia, obiectivul expoziţiei este de a "spune povestea modului în care un astfel de animal a crescut dintr-un ou mic, mai mic decât o minge de fotbal, până la acest uimitor gigant de 57 de tone", potrivit Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te