Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea victimelor din orașul Bucea: „Umanitatea va învinge”

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.03.2023 - 19:29
Zelenski alături de Maia Sandu la comemorarea victimelor din orașul Bucea - Foto: Profimedia Images

Maia Sandu a fost alături de Zelenski și alți lideri europeni la comemorarea victimelor trupelor rusești din orașul Bucea.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus vineri că Ucraina nu va ierta vreodată trupele ruseşti responsabile pentru atrocităţile din Bucea, într-o zi în care localitatea de lângă Kiev a marcat împlinirea unui an de la eliberarea sa după 33 de zile de ocupaţie.

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea victimelor din orașul Bucea: „Umanitatea va învinge”

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

Moscova neagă acuzaţiile privind execuţii, violuri şi tortură comise de trupele sale de ocupaţie, care au lăsat cadavre pe străzi atunci când au fugit.

Citește și: Un măcelar și-a fugărit șefa cu securea, prin Piatra Neamț, pentru că i-a întârziat salariul

"Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica vreodată. Umanitatea va învinge", a spus Zelenski, care a condus o ceremonie în care steagul ucrainean a fost ridicat la Bucea.

Preşedintele a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, iar rudele soldaţilor căzuţi la datorie au primit medalii acordate postum acestora.

"Când Bucea a fost eliberată, am văzut că diavolul nu era undeva acolo, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce s-a întâmplat în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii", a declarat Zelenski.

După ce Ucraina a recâştigat controlul asupra Bucea, imagini cu cadavre pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.

Kievul spune că mai mult de 1.400 de oameni au fost ucişi în Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, peste 175 de victime au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură, iar 9.000 de crime de război ruse au fost identificate.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi privind crime de război în Irpin, Bucea şi alte localităţi. Zelenski a descris Bucea ca un "simbol al atrocităţilor" comise de forţele de ocupaţie ruseşti.

"Nu vom uita niciodată victimele acestui război şi îi vom aduce cu siguranţă pe toţi criminalii ruşi în faţa justiţiei", a scris preşedintele ucrainean pe o reţea socială. "Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare criminal", a subliniat Zelenski.

Citește și: Trei directori ai Tel Drum, condamnaţi cu suspendare pentru o fraudă de 1.000.000€ cu fonduri UE

Bucea a devenit un punct de oprire pentru vizitatorii din plan extern ai Ucrainei. Preşedintele Republicii Moldova şi premierii Croaţiei, Slovaciei şi Sloveniei au luat parte de asemenea la ceremonia de vineri.

"Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi. Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite", a spus preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

EFE menţionează la rândul său că, însoţiţi de Zelenski, liderii europeni au aprins lumânări la memorialul dedicat victimelor de la Bucea.

În cadrul ceremoniei, au fost prezentate numele celor 77 de victime care au fost găsite într-o groapă comună de lângă Biserica Sfântului Apostol Andrei şi a Tuturor Sfinţilor şi care au putut fi identificate, precum şi ale celor 11 soldaţi ucraineni căzuţi în bătălia pentru controlul oraşului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te