S-a aflat cât plătește Uniunea Europeană pentru vaccinurile AstraZeneca: aproape un miliard

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.01.2021 - 23:31
ABC.com

Revista germană Der Spiegel dezvăluia după aceea că o primă versiune a contractului cu AstraZeneca postată online de către CE permitea citirea părţii cenzurate a documentului cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a cititorului PDF Acrobat.

SHARE

Uniunea Europeană plăteşte laboratorului britanic AstraZeneca 870 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dezvăluie revista germană Der Spiegel cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a Acrobat Reader, care a permis citirea părţilor ”cenzurate” sle contractului, publicat vineri, cu scopul protejării unor informaţii confidenţiale, arată news.ro.

Grupul AstraZeneca a acceptat vineri ca Bruxellesul să publice contractul cu privire la precomandarea vaccinului împoriva covid-19, un document de aproximativ 40 de pagini publicat pe site-ul Comisiei Europene (CE) cenzurat - inclusiv pagini întregi - ”din motive de confidenţialitate”.

În urma dezvăluirii acestei gafe - împărtăşită masiv pe reţele de socializare -, documentul iniţial a fost înlocuit rapid, punând capăt acestei erori grosolane sau necunoaşteri informatice.

Potrivit textului dezvăluit de către Der Spiegel, factura pentru 300 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford este de 870 de milioane de euro.

Această sumă include toate costurile şi cheltuielile directe şi indirecte ale laboratorului britanic în vederea producerii şi distribuirii vaccinului.

Este vorba, de exemplu, despre costuri cu forţa de muncă, materiale, funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor, controlul calităţii, impozite indirecte nedeductibile sau taxe vamale.

Tot potrivit Der Spiegel, în contract se precizează că AstraZeneca nu va suporta pierderi din cauza elaborării vaccinului.

În cazul în care costurile depăşesc cele 870 de milioane de euro prevăzute, laboratorul informează CE. Dacă depăşirea este mai mare de 20%, laboratorul este obligatsă o dovedească.

Revista germană dezvăluie, de asemenea, câteva paginicu privire la modalităţile de plată.

”Comisia se angajează să plătească 336 de milioane de euro, dintre care două treimi vor fi vărsate în cinci zile de la intrarea în vigoare a contractului, la 27 august 2020. Este exclus, în schimb, ca ultima treime să fie plătită la 20 de zile după ce AstraZeneca a demonstrat utilizarea primei tranşe”, se arată în document.

În contract este prevăzută de asemenea posibilitatea - nefolosită până în prezent - comandării a 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin.

Însă revista nu dezvăluie vreun detaliu cu privire la numărul de doze de vaccin împotriva covid-19 pe care AstraZeneca urmează să-l livreze UE.

Printr-o coincidenţă, aceste date nu pot fi citite cu funcţia ”marcaj în document”, precizează revista.

UE exercită o serie de presiuni asupra AstraZeneca, din cauza unei întârzieri importante în livrări.

Grupul a anunţat că va livra doar 31 de milioane de doze până la sfârşitul lui martie - în loc de 80 de milioane de doze de vaccin împotriva covic-19, cum prevedea iniţial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te