Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine în politică

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.01.2024 - 10:49
Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine - Foto: Profimedia Images

Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine în politică. Fostul premier georgian, un miliardar care a făcut avere în Rusia, a anunţat că revine în politică.

SHARE

Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine în politică. Fostul premier georgian, un miliardar care a făcut avere în Rusia, a anunţat că revine în politică, în fosta republică sovietică.

El este considerat ca având o influenţă politică uriaşă. Anul acesta, au loc alegeri parlamentare,  în ţara ce încearcă să scape de dominaţia rusă şi să se apropie de UE.

Rusia acţionează şi în Georgia. Oligarhul Bidzina Ivanişvili, prorus, revine

Potrivit unui discurs postat online de partidul de guvernământ, Visul Georgian, Bidzina Ivanişvili, care a fondat acest partid în 2012, a spus că revine în politică din cauza situaţiei geopolitice "complicate" şi a ceea ce spune el că este eşecul opoziţiei de a trage guvernul la răspundere.

Se ştie în general că Ivanişvili este cel care trage sforile în guvern, în ciuda faptului că nu a avut nici o funcţie oficială, de când a demisionat din funcţia de prim-ministru, în 2013.

În discursul său de sâmbătă, el a declarat că se află în contact regulat cu conducerea Georgiei şi a sugerat că va avea un rol activ în campania electorală în calitate de preşedinte de onoare al partidului Visul Georgian, prorus, pe care l-a fondat, conform News.ro.

Citeşte şi: Rusia ameninţă Moldova, Georgia şi Statele Baltice, avertizează ministrul german al Apărării

Partidele de opoziţie îl acuză de mult timp pe Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, de loialitate faţă de Moscova, care încă mai consideră Caucazul de Sud ca fiind în sfera sa de influenţă.

Rusia este totuşi nepopulară în rândul georgienilor obişnuiţi, după ce a sprijinit separatiştii înarmaţi din regiunile separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud, în anii 1990 şi, din nou, în 2008.

Atât Visul Georgian, cât şi Ivanişvili neagă orientarea către Rusia şi spun că sunt în favoarea aderării la Uniunea Europeană şi la alianţa militară NATO, condusă de SUA.

Citeşte şi: Rusia va înființa o bază navală a Flotei Mării Negre în regiunea separatistă Abhazia din Georgia

Georgia, guvernată de partidul lui Ivanişvili, are un şef al statului prooccidental, în persoana preşedintei Salome Zurabişvili.

Ţara şi-a atins luna trecută obiectivul de lungă durată, de a obţine statutul de candidat oficial la UE, chiar dacă Bruxelles şi-a reafirmat cererea de dezoligarhizare a politicii georgiene, o expresie despre care se crede în general că se referă la Ivanişvili.

În ultimii ani, guvernul a fost acuzat de tendinţe autoritariste. În martie anul trecut, a încercat să adopte un proiect de lege, care sancţionează aşa-numiţii agenţi străini, despre care criticii au spus că seamănă cu o lege pe care Kremlinul a folosit-o pentru a zdrobi disidenţa, în Rusia.

Intenţia guvernului de a adopta această lege a declanşat ample proteste la Tbilisi, susţinute de preşedinta Salome Zurabişvili, iar în cele din urmă guvernul a fost nevoit să renunţe la proiect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te