Nou derapaj al lui Viktor Orban: Vom fi prezenți la înmormântarea celor care au vrut să ne îngroape

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.06.2020 - 15:42
Sursa: Getty Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut, sâmbătă, un discurs în care a atacat din nou Vestul, spunând că „vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, potrivit agenției MTI.

SHARE

„Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi „ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată. Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi „încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, a declarat Orban, la două zile de la marcarea Tratatului de la Trianon, citat de MTI, scrie G4Media.ro. 

Citește și: 100 de ani de la Trianon. Ungurii își deplâng „granițele spirituale”

Orban a prezentat noua linie ideologică a Budapestei, care vizează consolidarea unei națiuni maghiare care să înglobeze și ungurii din afara țării: „frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”. 

Premierul maghiar a lansat avertismente la adresa statelor vecine, spunând că „cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate”.

„Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri (… ) Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi”, a mai spus Viktor Orban, omițând state precum România, Ucraina și Austria – și ele vecine cu Ungaria.

Citește și: Freedom House: „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație"

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.