Freedom House: „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație"

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.05.2020 - 22:10

Ungaria "nu mai poate fi considerată o democrație", după zece ani de guvernare Viktor Orban, este concluzia ONG-ul american „Freedom House”, într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un "declin atât de precipitat" în acest domeniu, relatează AFP.

SHARE

Potrivit organizației, această țară - membră a Uniunii Europene (UE) din 2004 - trebuie să fie considerată drept "un regim hibrid (...) într-o zona gri între democrații și autocratii complete".

Ungaria este singură țară membră UE aflată în această categorie - în care figurează de asemenea Ucraina și Georgia.

Raportul anual întocmit de Freedom House vizează 29 de țări foste comuniste din fosta "sfera de influență" sovietică.

În 2005, Ungaria făcea parte din "democrațiile consolidate".

Guvernul lui Viktor Orban a "renunțat la orice pretenție de a respectă instituțiile democratice", consideră ONG-ul, care promovează libertățile omului și al cărei donator principal este Guvernul Statelor Unite.

Fostul disident comunist - care a guvernat pentru prima dată țară la sfârșitul anilor '90 - Viktor Orban a revenit la putere în primăvară lui 2010, a consolidat acapararea partidului sau Fidesz asupra tuturor instituțiilor țării și a erodat libertățile. Aceste reforme au condus la multiple disensiuni cu partenerii săi europeni.

În zece ani, liderul suveranist a "centralizat" deciziile, denunță Freedom House.

Guvernul sau a "dezechilibrat în favoarea să sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părți a presei și a hărțuit societatea civilă într-un mod posibil critic", denunță ONG-ul.

După a treia să alegere la rând, în 2019, Viktor Orban și-a "consolidat puterea extinzându-și controlul asupra educației și culturii", continuă Freedom House.

Potrivit ONG-ului, adoptarea recentă a unei stări de urgență pe termen nelimitat - care-i permite să guvernerze prin decret - în cadrul măsurilor de lupta împotriva noului coronavirus, a "scos în evidență caracterul nedemocratic al regimului sau".

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a respins miercuri, la Budapesta, aceste concluzii și a prezentat Freedom House drept o "figura de cinste" a "rețelei Soros".

Ungaria acuză cu regularitate activitatea filantropică a miliardarului american George Soros de alimentarea unui complot internațional împotriva să.

În Europa Centrală și de Est și în Asia centrală, ONG-ul observă, în mod general, o "stupefiantă răsturnare a democrației".

ONG-ul evocă o "capturare a statului tot mai importantă, abuzuri de putere și strategii ale omului puternic" în Balcani, dar și reforme judiciare pe care le denunță drept liberticide în Polonia.

Serbia și Muntenegrul sunt, pentru prima oară, retrogradate și incluse în prezent în categoria "regimurilor hibride".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.