100 de ani de la Trianon. Ungurii își deplâng „granițele spirituale”

DE Elena Andrei | 04.06.2020 - 20:52

Cu ocazia marcării centenarului Tratatului de Pace de la Trianon, care a încheiat Primul Război Mondial, preşedintele Ungariei, Janos Ader, a deplâns granițele spirituale ale națiunii, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului de la Budapesta.

SHARE

„După 100 de ani, chinuiţi de două războaie mondiale, Trianon, crize economice, cu mai mult de 40 de ani de ocoliş comunist-socialist şi o revoluţie eşuată în urma noastră, suntem aici, şi suntem vii”, a spus preşedintele ungar.

„Graniţele geografice ale Ungariei au fost schimbate în 1920, dar nimeni nu ne poate priva de dreptul de a păstra frontierele spirituale ale naţiunii”, a continuat el.

Potrivit hirado.hu, Janos Ader a vorbit şi despre faptul că, de la cel de-al Doilea Război Mondial, Ungaria este mereu şi mereu acuzată de intenţia de a-şi modifica graniţele, deşi, atunci când istoria ar fi oferit oportunităţi în acest sens, „Ungaria nu a revendicat niciodată teritorii, cum nu a revendicat nici în momentul căderii regimului Ceauşescu, nici la destrămarea Iugoslaviei, nici la renaşterea Ucrainei în urma dezmembrării Uniunii Sovietice sau în cazul separării Cehiei de Slovacia”.

Primarul Gergely Karacsony a propus ca joi, la ora locală 16:30, oraşul să se „oprească” şi tot traficul să înceteze timp de un minut, marcând ziua când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, potrivit Agerpres.


Premierul Viktor Orban a apreciat propunerea primarului Budapestei. Întrebat de presă de ce se ține un moment de reculegere, Orban a declarat că „este conduita corectă la 4 iunie”.


Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a menţionat în discursul său că Ungaria „a avut 100 de ani dificili”, dar acum trebuie să se concentreze pe „viitorul pe care-l are în faţă, pe care singuri ni-l putem construi”.


Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a emis o declaraţie în care scrie că, în urma Tratatului de la Trianon, destinat să „sape groapa Ungariei”, două treimi din teritoriul ţării şi o treime din populaţia ei au fost cedate ţărilor vecine.


În acelaşi text, sunt criticare partidele de stânga, care doresc „să slăbească Ungaria şi să o facă să-şi piardă identitatea naţională, transformând-o într-o ţară care să poată fi exploatată economic, controlată politic şi unde ei să poată aduce migranţi”.


Liderul partidului de opoziţie LMP (ecologist), Laszlo Lorant Keresztes, a susţinut că, la o sută de ani după „dictatul ruşinos”, naţiunea ungară rămâne „solidară şi unită”.

„Bazinul carpatic este o moştenire comună şi un viitor comun, însă aceia care spun că trebuie să privim numai către viitor greşesc. Decizia de la Trianon este o tragedie care ne va însoţi mereu”, a subliniat Keresztes.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te